BALKANSKI ESKOBAR BEZ KAZNE: Safet Kalić oslobođen tužbe za pranje 7,7 miliona evra od prodaje droge
Foto: Kurir.rs

Viši sud Bijelo Polje

BALKANSKI ESKOBAR BEZ KAZNE: Safet Kalić oslobođen tužbe za pranje 7,7 miliona evra od prodaje droge

Crna Gora -
BIJELO POLJE - Viši sud u Bijelom Polju oslobodio je danas Rožajca Safeta Kalića, njegovu suprugu Aminu i brata Mersudina optužbe za pranje 7,7 miliona evra od preprodaje droge

Kaliću se sudilo u odsustvu, dok su njegova supruga i brat negirali krivicu. Optužnica je Kaliće teretila da su se od 2005. do 2011. godine "udružili da pomoću bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način pribavljanja novca za koji su znali da potiče od prodaje droge".

Specijalno tužilaštvo je u završnoj reči ocenilo da je optužnica dokazana, dok je obrana Kalića tokom postupka tvrdila da nema dokaza da je imovina Kalića stečena nezakonitim putem. Crnogorsko specijalno tužilaštvo je tokom leta 2011. godine pokrenulo istragu protiv Kalića i privremeno blokiralo njihovu imovinu.

Nista od optužnice ... Supriga Safeta Kalića Amina  (Foto printscreen vijesti.me)
Nista od optužnice ... Supriga Safeta Kalića Amina (Foto printscreen vijesti.me)

Safet Kalić je bio uhapšen u Austriji i izručen Crnoj Gori, na osnovu poternice Interpola. Kalić je godinama bio u bekstvu, a u oktobru prošle godine uhapšen je u Beču. Kalića je potraživala i Nemačka za krivično delo koje je navodno počinio 1994. godine u toj zemlji, pa su nadležni organi Austrije prednost dali evropskom nalogu za hapšenje i on je izručen Nemačkoj.

Viši sud u Bijelom Polju je posle takve odluke Austrije tražio od nemačkog pravosudja da odobri izručenje Kalića Crnoj Gori. Nemačka je odobrila izručenje Kalića, ali tek posle okončanja postupka koji se u toj zemlji vodi protiv njega i posle izdržane kazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track