GARČEVIĆ: Crna Gora ulazi u NATO po skraćenom postupku
Foto: Ap 3 Sept 2014

Vojna integracija

GARČEVIĆ: Crna Gora ulazi u NATO po skraćenom postupku

Crna Gora -
Pregovori o pristupanju Crne Gore Alijansi verovatno će biti kraći nego kod ostalih država jer je veliki deo posla već urađen, ocenio je nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević.

On je u emisiji Radija Crne Gore „NATO-info“ najavio da predstoji formiranje pregovaračkog tima koji će sredinom februara imati pregovore s predstavnicima NATO sekretarijata. Crna Gora je poziv za priključenje NATO-u dobila početkom decembra prošle godine.

Garčević je pojasnio da će se u pregovorima sumirati učinjeno, analizirati aktuelna situacija i identifikovati obaveze koje proizilaze iz članstva. Prema njegovim rečima, na osnovu toga biće sačinjen plan reformi koje treba da budu sprovedene u ovoj godini. „Kada taj plan usvoje zemlje članice, mi ćemo praktično završiti ovaj deo procesa.

Ministar spoljnih poslova tada upućuje pismo generalnom sekretaru NATO-a i zvanično izražava stav i volju da budemo u punom kapacitetu članica Saveza“, kazao je Garčević. Nakon toga, dodao je on, pristupiće se potpisivanju Protokola o pristupanju i njegovoj ratifikaciji od država članica. „

Teško da se može precizno reći koliko će trajati proces ratifikacije, ali po verovatnom scenariju, on bi mogao da bude završen tokom prve polovine iduće godine i tada bi Crna Gora postala punopravna članica. Ono što je važno spomenuti je da, nakon Protokola o pristupanju, nakon njegovog potpisivanja, Crna Gora dobija status posmatrača i učestvuje u radu NATO saveza u punom kapacitetu“, istakao je Garčević.

On smatra da će odluka o učlanjenju Crne Gore u Alijansu biti doneta u parlamentu. „U ovom slučaju, predviđeno je da se o tome odlučuje u Skupštini“, kazao je Garčević. On je poručio da se od intenzivne kampanje za podizanje podrške članstvu Crne Gore u NATO neće odustati i da će se sktivnosti nastaviti i u ovoj godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track