SVE BLIŽE ČLANSTVU: Završeni pristupni razgovori Crne Gore i NATO
Foto: AP

Nastavak procesa

SVE BLIŽE ČLANSTVU: Završeni pristupni razgovori Crne Gore i NATO

Crna Gora -
Uspešnim okončanjem dvodnevnih pristupnih razgovora u Briselu, formalno su završeni pregovori o članstvu Crne Gore u Alijansi, a proces pristupanja se nastavlja, saopštio je nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević

PODGORICA - Dvodnevni pristupni razgovori Crne Gore i NATO-a uspešno su završeni danas u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova i evrospkih integracija, prenosi RTCG. Razgovori predstavljaju početak procesa koji sledi nakon poziva za članstvo upućenog Crnoj Gori 2. decembra prošle godine.

U ime NATO-a, razgovore je vodio pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku, ambasador Trasivulos Teri Stamatopulos, a crnogorsku delegaciju, koju su činilli predstavnici resornih institucija, predvodila je šefica Misije Crne Gore pri NATO-u, ambasadorka Dragana Radulović, prenela je RTCG.

Stamatopulos je naglasio da su pristupni razgovori signal napretka Crne Gore od obnove nezavisnosti i da će članstvo Crne Gore u NATO ojačati njenu bezbednost i suverenitet.

"Tokom razgovora, Crna Gora je prihvatila obaveze koje proizilaze iz članstva, čime su stvoreni uslovi za nastavak procesa ulaska u NATO. Takođe, na sastanku je bilo reči i o reformama koje će Crna Gora sprovoditi u narednom periodu, s posebnim akcentom na vladavinu prava i podršku javnog mnjenja", navodi se u saopštenju i dodaje da je, sa crnogorske strane, ponovljeno da će Crna Gora podjednako posvećeno i nesmanjenim intenzitetom nastaviti da radi u ovom pravcu.

Uspešnim okončanjem dvodnevnih pristupnih razgovora u Briselu, formalno su završeni pregovori o članstvu Crne Gore u Alijansi, a proces pristupanja se nastavlja, saopštio je nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević.

“Ovo je bila još jedna prilika da od NATO-a bude potvrđeno da poziv Crnoj Gori da postane članica, kao i pregovori koji su vođeni u prethodna dva dana, zapravo predstavljaju priznanje za ostvareni napredak u procesu evroatlantskih integracija”, naveo je Garčević.

U skladu sa planom pristupanja Crna Gore NATO-u, naredni korak biće potpisivanje Pristupnog protokola, nakon čega će započeti proces njegove ratifikacije od strane članica NATO-a, prenela je RTCG.Istovremeno, Crna Gora u svojstvu pozvane zemlje počeće da prisustvuje svim sastancima NATO-a. Kada svih 28 država članica ratifikuje Protokol, Crna Gora će moći da pristupi Vašingtonskom ugovoru i postane 29. članica NATO-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track