INCIDENT NA SKUPU U CG: Uporedili dešavanja u Izraelu sa onima u Holokaustu
Foto: Prinstcreen Facebook

Protest Jevrejske zajednice

INCIDENT NA SKUPU U CG: Uporedili dešavanja u Izraelu sa onima u Holokaustu

Crna Gora -

Predsednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari demonstrativno je napustio tribinu na temu "€žHolokaust i sećanja" nakon što je čelnik Građanske alijanse Boris Raonić, između ostalog, rekao da ono što se sada dešava na teritoriji države Izrael protiv nekih drugih semitskih naroda je neka nova vrsta holokausta, možda i najveća u ovom veku.

"Ovo je skandal. Do sada mi se ovo nikada nije desilo. Ovakvo iskustvo nisam imao ni u Nemačkoj, a tamo sam imao poslednji panel", rekao je Alfandari za Pobjedu nakon sinoćnjeg incidenta u KIC-u "€žBudo Tomović"€œ. Javna tribina je tekla mirno dok Raonić nije uzeo mikrofon da saopšti svoje mišljenje o temi zbog koje su se okupili učesnici diskusije.

On je konstatovao da su Jevreji bili najveće žrtve holokausta i da je tu istorija jasna. Potom je, između ostalog, pomenuo da semitski narodi nisu samo Jevreji. Ono što se, kako je rekao, dešava na teritoriji države Izrael protiv nekih drugih semitskih naroda je neka nova vrsta holokausta možda i najveća u ovom veku.

"Ono što palestinski narod sada proživljava u državi Izrael je nešto što svakako treba da svi kažemo, svi da pogledamo. Možda to nekom i ne prija", kazao je on. Tada ga je Alfandari prekinuo i prokomentarisao da Raonićeva priča nije tema panel diskusije.

"Ovo nije politička tribina. Doviđenja. Srećno", rekao je on, udaljavajući se sa bine gde su seđeli učesnici panela. Raonić ga je otpozdravio, ali i napomenuo da o nekim stvarima mora da se priča. "Tema je holokaust, a ne Izrael, Palestinci i šta se dešava u Izraelu. I nećemo menjati jedno za drugo. Svaka vama čast i organizatoru", rekao je ljutito Alfandari.

Čelnik Građanske alijanse mu je potom kazao da nije iznenađen ponašanjem. "Izvinite, gospodine Raoniću, držite se teme i nemojte podmetati kukavičje jaje. Veze nema holokaust sa Izraelom. Veze nemaju Jevreji sa Izraelom. Naučite prvo dobro temu i nemojte površno da govorite. Nemojte meni okarakterisati da je to tipično (ponašanje). Vi ne znate šta sam ja i kakav sam. Ako ništa drugo, da se izvinite što sam vas možda pogrešno razumeo, ali nisam. Ovo je bio vaš cilj, da dođete i o tome da pričate", rekao je Alfandari i napuštio je salu.

Raonić je nastavio izlaganje i u kontekstu priče o stanju na Bliskom istoku prikazao je nekoliko fotografija, pojašnjavajući da se na jednoj vidi kako decu u Izraelu još u vrtiću uče da pucaju. Alfandari je kasnije za Pobjedu kazao da je Radović trebalo da prekine izlaganje Raonića kada je počeo da govori o Izraelu i Palestini. Istakao je da bi na tribinu došao, kako je rekao, trčeći, i da je tema bila Bliski istok, ali je ne bi mešao sa holokaustom. On zbog incidenta u KIC-u očekuje izvinjenje organizatora koji ga je, kako tvrdi, pozvao na panel da ga vređaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track