PRVI POREZNIK CRNE GORE ŠOKIRAN: 30 odsto zaposlenih u poreskoj upravi otišlo na bolovanje
Foto: Profimedia

Nerad

PRVI POREZNIK CRNE GORE ŠOKIRAN: 30 odsto zaposlenih u poreskoj upravi otišlo na bolovanje

Crna Gora -

Prvi poreznik Crne Gore Miomir Mugoša izjavio je danas da po dolasku na funkciju nije zatekao više od 30 odsto zaposlenih, jer su bili na bolovanju, što je bio ozbiljan znak da se što pre mora krenuti u ozbiljnu reorganizaciju te institucije.

Govoreći o neobičnom slučaju masovnog bolovanja, Mugoša je, na Samitu NIN Fokusa u Bečićima, rekao da je bilo gradova gde je, poput Nikšića, njih više od 40 odsto iz nekog razloga otvorilo bolovanje, a u Budvi 30 odsto.

Mugoša navodi da je odmah po tom otkriću kontaktirao ministra zdravlja da vidi od čega su bolesni službenici Poreske uprave, a oni su mahom navodili, ironično je primetio, da ih muče moderne bolesti - stres, psihički poremećaji, bolovi u leđima i kolenima...

Epilog priče je, kako je rekao, da je protiv 10 lekara pokrenut disciplinski postupak zbog izdavanja uverenja o bolovanju na “dobar dan”.

Prvi poreznik Crne Gore navodi da je angažovana nemačka agenija Dekra da uradi analizu zašto su radnici toliko nemotivisani i nezainteresovani.

“A kako i ne bi bili. Rade za oko 450 evra, a vide da kolega na bolovanju šalje pozdrave na društvenim mrežama i prima 10 odsto manju platu nego ovi koji su na poslu”, rekao je Mugoša.

Vrlo brzo je, kako je naveo, pripremljena reorganizacija Poreske uprave.

Tome je doprinelo i to što je u decembru prošle godine 14 dana trajala ekspertska misija MMF-a, a ona je pokaza decembar prošle godine, gde je polovina sistema dobila najnižu ocenu.

Sveobuhvatna reforma je počela pre nekoliko meseci, poručuje on, ističući da su rezultati već vidljivi, naplata povećana, ali i dalje nedostaje kadrova da se sprovede do kraja.

“Kad govorimo o reformi, to radimo u složenim uslovima, ciljevi su nam ambiciozni, a pokušavamo da naplatimo i poreske dugove koji su stari godinama”, naveo je.

Mugoša je poručio i da nema fiskalne stabilnosti i fiskalne konsolidacije bez efikasne poreske uprave, da to važi za sve u regionu, i zaključio da je sveobuhvatna reforma time još veći izazov.

“Mislim da imamo isti profil obveznika. Kod nas niko neće sam da dođe da prijavi poreze, morate poći da vidite sami”, rekao je Mugoša.

Direktori poreskih uprava naveli su na panelu da istraživanja pokazuju da udeo sive ekonomije mahom u svakoj zemlji prelazi 30 odsto, a mnogi bi bili srećni samo da padne ispod tog nivoa.

U tom poslu, kako su rekli, Poreske uprave pojedinačnih zemalja odlično sarađuju, što je i neophodno kako bi naplata poreza bila bolja.

Direktorka Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović izjavila je, govoreći o sivoj ekonomiji, da je saradnja poreznika u regionu dobra, ali da je poreski moral na ovim prostorima na niskom nivou, te ga je potrebno podizati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track