UPRAVA CARINE CRNE GORE: Meso iz 1982. godine nije stiglo u Luku Bar
Foto: Profimedia

Kontrola tovara

UPRAVA CARINE CRNE GORE: Meso iz 1982. godine nije stiglo u Luku Bar

Crna Gora -

Uprava carine Crne Gore je, povodom informacija u medijima da je tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine stigao u Luku Bar, navela da na kontejnerski terminal takav tovar nije stigao niti je Uprava carina dobila informacije o prispeću takve pošiljke, što je "standardna procedura kako bi bilo koji brod mogao ući u Luku Bar".

Podsetimo, posle izveštavanja medija, Uprava carina Srbije saopštila je da su preduzete sve mere kako tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine koji je, kako se spekulisalo, stigao u luku Bar, ne dođe na tržište Srbije. Ni Luka Bar ni privatizovani deo Luke, Port od Adria, nisu mogli da potvrde da je takvo mesto stiglo brodom.

Iz Luke Bar je rečeno da takvo meso nije stiglo i da je za uvoz mesa zadužen privatizovani deo luke, Port of Adria. U ovoj kompaniji je rečeno da oni samo primaju kontejnere sa robom i da ih dalje preuzima špediter, tako da nemaju informaciju šta se u njima nalazi niti o kvalitetu robe. Kako su nam rekli, time se bave carina i inspekcija.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore su rekli da je veterinarska inspekcija na terenu i da će se oglasiti tokom dana.

Informacija o zamrznutom mesu starom 34 godine, koje je preko Luke Bar stiglo u Crnu Goru, pojavila se na specijalizovanom portalu "Agroservis", koji se bavi poljoprivredom, a potom se proširila društvenim mrežama. Uprava carina Srbije je preventivno reagovala i saopštila da takvo meso, ukoliko postoji, neće proći u Srbiju.

"Svim carinarnicama je naloženo da preduzmu mere pojačane kontrole, robnog i putničkog prometa sa posebnim akcentom na granične i pogranične prelaze prema Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, kao i na administrativnim prelazima prema Kosovu", navodi se u saopštenju Uprave carina.

Iz Uprave carina ističu da na graničnim prelazima nije moguć prolazak tovara živog ili zamrznutog mesa ukoliko ga ne prati propisana isprava koju izdaje granična veterinarska inspekcija.

"Ukoliko se radi o pokušaju krijumčarenja, pa tovar bez dokumentacije prelazi preko alternativnih prelaza, potencijalni krijumčari će se suočiti sa mobilnim timovima Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja koji sprovode takozvane 'dubinske kontrole'", navodi se u saopštenju Uprave carina.

Ističu da će učiniti sve da se spreči bilo kakav pokušaj ugrožavanja bezbednosti i zdravlja građana.Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da su preduzete sve mere kako zamrznuto meso iz 1982. godine iz Crne Gore ne bi stiglo na tržište Srbije.

"Učinićemo sve, ukoliko nešto ovako postoji na prostoru Crne Gore, da ne može da dođe na prostor Srbije i da bude stavljeno promet. Ako neko čak pokuša da ga prokrijumčari mi ćemo reagovati", rekao je Nedimović i dodao da su kontole pooštrene.

CARINA PREDUZELA MERE OPREZA DA SE NE POJAVI U SRBIJI: U Bar stiglo zamrznuto meso iz 1982. godine

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track