EKOLOŠKA KATASTROFA U PLEVLJIMA: Greju se na prerađeno ulje koje ima kancerogeno dejstvo
Foto: Vijesti.me/ Goran Malidžan

Apeli ne pomažu

EKOLOŠKA KATASTROFA U PLEVLJIMA: Greju se na prerađeno ulje koje ima kancerogeno dejstvo

Crna Gora -

Građani Pljevalja i drugih gradova koriste i zakonom zabranjena otpadna ulja za zagrejavanje prostorija, ali i pokretanje automobila tako što ih mešaju sa benzinom ili naftom.

Glavna ekološka inspektorka Vesna Zarubica kazala je da su pre nekoliko dana dvojica inspektora iz Podgorice kontrolisali više radnji i servisa, zbog sumnje da su koristili korišćena ulja za grejanje poslovnih i stambenih prostora.

Ona je rekla da je inspekcijski pregled urađen nakon prijave građanina, ali da nisu pronašli nikoga ko je ložio prerađeno ulje.

Ističe da to ne znači da te pojave nema u Pljevljima i drugim gradovima.

Predsednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović tvrdi da je u porastu korišćenje prerađenih ulja, što je zabranjeno zakonom jer se sagorevanjem dodatno zagađuje životna sredina.

"Poslednjih godina primetno je da brojna domaćinstva i servisi prostorije greju tako što za ogrev koriste korišćeno ulje iz automobila, restorana ili ulje iz trafoa, kao i druge materijale, gumu plastiku i slično, emitujući tako veoma štetne i opasne materije u vazduh".

Sagorevanje korišćenih ulja, prema navodima stručnjaka, daleko je opasnije od sagorijevanja uglja i mazuta.Služba za zaštitu Opštine Pljevlja upozorila je građane da ne koriste otpadno ulje za grejanje stanova, jer je štetno za ljudsko zdravlje i ima kancerogeno dejstvo.

Apelovali su na građane da prijave sve one koji to čine, a isto je učinila i Zarubica.

Prema Zakonu o upravljanju otpadom, otpadna ulja su opasan tehnološki otpad.Uprkos tome, građani ih koriste jer ih dobiju besplatno.

Zarubica je istakla da su servisi i sve druge veće firme u obavezi da se pridržavaju propisanog skladištenja otpadnog ulja.

Mitrović međutim upozorava da mnoga preduzeća ne vode preciznu evidenciju o količinama prerađenog ulja, što su obavezni po zakonu, i da ga neadekvatno skladište.

On je ocenio da je jedan od razloga za takvo stanje u najzagađenijem gradu u Crnoj Gori to što sedište ekološkog inspektora nije u Pljevljima.

Zarubica je kazala da su u Pljevljima inspektori uočili čestu pojavu da građani pale nepokošene livade, čime dodatno zagađuju vazduh.

Ona ih je pozvala da to ne čine, a lokalnu upravu da čestim apelima pokuša da suzbije tu pojavu.

(Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track