(VIDEO) CRNOGORSKE MAJKE PROBILE KORDON: Vlast poslala specijalce na žene!
Foto: Printscreen Vijesti.me/Filip Roganović

Sramota

(VIDEO) CRNOGORSKE MAJKE PROBILE KORDON: Vlast poslala specijalce na žene!

Crna Gora -

PODGORICA - Nakon što je Ustavni sud Crne Gore ocenio neustavnim odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti kojima je predviđena naknada za majke sa troje i više dece, majke, koje su do skoro bile korisnice naknade, okupile su se danas ispred zgrade te pravosudne institucije.

One su u jednom trenutku probile policijski kordon i došle do vrata suda, a onda je stigla policijska jedinica opremljena za razbijanje demonstracija i potisnula ih od vrata.

Jednoj od majki je u međuvremenu pozlilo nakon što je čula odluku Ustavnog suda, a čuju se i povici "sram vas bilo", "ništa vam nije sveto" i "lopovi". Svedoci navode da je policija mnoge žene hvatala za vrat, pišu Vijesti.

Više stotina žena je, kako se navodi, krenulo u protestnu šetnju, skandirajući "Ostavke, ostavke". Majke su saopštile da njihovom predstavniku nije dozvoljeno da prisustvuje raspravi Ustavnog suda.

Predstavnica majki, Željka Savković, saopštila je da to što im nisu dozvolili da prisustvuju raspravi predstavlja uvredu za sve majke.

foto printscreen vijesti.me/Filip Roganović
foto printscreen vijesti.me/Filip Roganović

"Majke su izašle na ulicu da odbrane svoje pravo, a nisu znale da će morati da brane Ustav Crne Gore", rekla je ona.

Željka Savković, predstavnica majki bila je ogorčena posle dešavanja ispred i unutar Ustavnog suda.

"Misle li oni da nemamo porodice? Misle li oni da smo rođene ne znam gde? Da dovodimo decu da se biju sa vama, da se svađaju sa vama, to nećemo. Ovaj protest nije zakazan da bi se bilo šta rušilo. Sram vas bilo", rekla je Savković.

Savković je nadležnima postavila pitanje zašto se nakon godinu i po dana razmatra inicijativa o zakonu, a ne odmah nakon usvajanja. "Zato što im je odgovaralo da one majke koje nisu sad na protesu dobiju naknade", kazala je ona.

Jedna od žena na protestu, Aleksandra Čepić, kazala je da je pravosudni sistem u totalnom kolapsu.

"Poslali su ove pse koji su nas čupali", rekla je ona.

Rosanda Peković, izjavila je novinarima da se danas određuje sudbina 21.600 porodica.

"Videćemo da li im je cilj da ostave te porodice bez ičega, ili će nas zaštititi. Hoćemo da vratimo status pravne države. Naš zadatak je da tražimo odgovornost od onih koji su opljačkali fabrike i ostavili nas bez posla", kazala je Peković.

(Vijesti/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track