GRADONAČELNIK PLJEVALJA OSUĐEN ZA PRETNJU UBISTVOM Opozicija traži smenu: Nije dostojan funkcije
Foto: Vijesti.me/ Goran Malidžan, Foto: Vijesti.me/ Goran Malidžan

POKRENUĆE POSTUPAK RAZREŠENJA

GRADONAČELNIK PLJEVALJA OSUĐEN ZA PRETNJU UBISTVOM Opozicija traži smenu: Nije dostojan funkcije

Crna Gora -

Opozicioni odbornici u pljevaljskoj Skupštini najverovatnije će pokrenuti postupak smene gradonačelnika Mirka Đačića, nakon što je nedavno pravosnažno osuđen za ugrožavanje sigurnosti partijskog druga Žarka Vukovića.

Konačnu odluku o tome odbornici će doneti na sednici koja će se održati u narednih nekoliko dana.

U opoziciji kažu da delo za koje je osuđen Đačića čini nedostojnim za obavljanje funkcije, s obzirom da je prvi čovjk grada pretio ubistvom građaninu čiji je predsednik.

Sudija Ljiljana Popović kaznila je Đačića sa 600 evra zbog pretnji koje je telefonom uputio Vukoviću 1. oktobra prošle godine. Gradonačečnik će morati da plati 403,5 evra na ime troškova krivičnog postupka i 27,5 evra paušala.

U presudi se navodi da je Đačić na prvom ročištu tvrdio da nije zvao Vukovića, a njegovu odbranu sud je ocenio kao sračunatu kako bi izbegao krivičnu odgovornost.

Vuković je u međuvremenu podneo tužbu protiv Đačića, od kojeg traži da mu isplati 5.000 evra.

Nezavisni odbornik Nikola Rovčanin kaže da je Zakon o lokalnoj samoupravi osnov za razrešenje.

"Član propisuje prestanak mandata po sili zakona. Ako bi skupština uzela ovo pitanje na razmatranje, odluka bi trebalo da bude samo deklaratornog karaktera, dakle samo konstatacija. Imajući u vidu da je pravosnažna osuda za delo koje nekoga čini nedostojnim eliminaciono deluje, te bi nadležnost trebalo da preuzme inspekcijski organ resornog Ministarstva. Ovde je samo u pitanju postojanje ili nepostojanje nedostojnosti, odnosno da nadležni organ na to da odgovor. Međutim, ukoliko skupština kao organ koji je imenovao predsednika u krajnjoj liniji bude glasala o njegovom razrešenju, smatram da će većina opet silom održati predsednika, jer se pokazalo i na očitim primerima kako glasaju protiv logike i zdravog razuma."

I njegov kolega iz Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić kaže da je Đačić počinio krivično delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje funkcije.

"Verovali smo da nećemo morati da podnosimo inicijativu za njegovo razrešenje i da će predsednik sam da podnese ostavku. Tako odgovorna funkcija pripada odgovornim ljudima, a to za šta je osuđen je ipak odraz nečije neodgovornosti koju je konstatovao sud. Tako ne može da se ponaša predsednik Opštine. Očekujemo i da postupak njegovog razrešenja pokrene i DPS kao partija čiji je Đačić član, ili da ga natera da sam podnese ostavku."

Lekić: Dogovorićemo se kada pokrećemo postupak razrešenja, foto: Vijesti.me/ Goran Malidžan

Milan Lekić (DF): Da je sreće, gradonačelnik bi sam podneo ostavku

Odbornik DF Milan Lekić ocenio je da je Đačić nedostojan da i dalje bude na čelu Opštine.

"Da je sreće, sam bi podneo ostavku, jer ga krivično delo za koje je osuđen čini nedostojnim za obavljanje funkcije predsednika. Ali, ako se ima u vidu i način na koji je došao na funkciju - preko pokradenih izbora kupovinom ličnih karata, ucenama, onda tako nešto nije za očekivati da uradi. U dogovoru sa ostakom opozicije odlučićemo da li ćemo i kada pokretnuti postupak njegovog razrešenja."

(Kurir.rs/ Vijesti.me)

Foto: Vijesti.me/ Goran Malidžan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track