IMOVINA NA DOBOŠU: Crna Gora Maroviću oduzima šume, vikendice i livade...
Foto: Reuters

Ostaje bez imovine

IMOVINA NA DOBOŠU: Crna Gora Maroviću oduzima šume, vikendice i livade...

Crna Gora -

Država Crna Gora oduzela je deo imovine bivšeg visokog državnog funkcionera Svetozara Marovića koju je ranije blokirao Viši sud.

Država je Maroviću oduzela imovinu jer nekadašnji funkcioner crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista nije uplatio u budžet 1,1 miliona evra, potvrdio je danas njegov advokat Zdravko Begović.

Marović se na tu uplatu obavezao sporazumom o priznanju krivice za višemilionsku štetu, počinjenju malverzacijama sa državnim nekretinama u Budvi. On je državi trebalo da uplati 1,1 milion evra, što on nije učinio, pa mu je ranije blokirana imovina oduzeta na zahtev Specijlanog tužilaštva, kazao je podgoričkom "Danu" Begović. "Pošto je istekao rok za uplatu novca, predviđen sporazumom o priznanju krivice, hipoteka na imovinu moga klijenta je aktivirana i država može na taj način da se naplati", rekao je on.

Begović je rekao da je država Crna Gora upisala opterećenje od 1.096 miliona evra radi obezbeđenja potraživanja. On je dodao da se Marović nalazi na lečenju u Beogradu i da je njegovo zdravstveno stanje pogoršano. Sporazumom o priznanju krivice predviđeno je oduzimanje 11.885 kvadrata šuma, livada i pašnjaka, kao i pet vikendica koje Marovići imaju u Budvi. Bivši potpredsednik DPS-a je sa Specijalnim državnim tužilaštvom sklopio dva sporazuma o priznanju krivice, u kojima je potvrdio da je bio na čelu budvanske, kriminalne organizacije koja je budžet te opštine oštetila za više desetina miliona evra. Svetozar Marović je prošle godine osuđen na tri godine i devet meseci zatvora zbog zloupotreba u Budvi nakon što se nagodio s tužilaštvom da plati 100.000 evra u humanitarne svrhe i državi uplati milion evra. Nekada visoki funkcioner vladajuće DPS, međutim, nije u zakonskom roku uplatio novac, niti se pojavio na izdržavanje kazne u zatvoru u Podgorici, zbog čega je za njim ranije raspisana poternica. On nije na vreme državi uplatio 100.000 evra zbog čega mu je nedavno kazna povećana za godinu, na četiri godine i devet meseci.

(Kurir.rs/Beta)

(Foto: Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track