(VIDEO) NADGROBNA PLOČA U PODGORICI ZA SVE NEROĐENE DEVOJČICE: #Neželjena su sve one koje nisu dobile priliku da žive!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

KAMPANJA ZA BUDUĆNOST DRUŠTVA

(VIDEO) NADGROBNA PLOČA U PODGORICI ZA SVE NEROĐENE DEVOJČICE: #Neželjena su sve one koje nisu dobile priliku da žive!

Crna Gora -

U Crnoj Gori je neophodno prevazići negativne patrijarhalne vrednosti, koje zbog tradicije muškog naslednika, dovode do selektivnih abortusa i devojčice stavljaju u negativan položaj, poručila je izvršna direktorka Centra za ženska prava u Podgorici, Maja Raičević.

Ona je danas, u okviru kampanje "Neželjena" u Univerzitetskom parku kod spomenika Svetog Petra Cetinjskog, otkrila ploču koja je posvećena devojčicama koje nisu dobile priliku da budu rođene.

Raičević je kazala da je inicijativa usmerena na sistem vrednosti, koji diskriminiše devojčice i na negativnu tradiciju društva u kojoj su devojčice manje željene nego dečaci.

"Tema naše kampanje i naše inicijative je da pokrenemo društveni dijalog koji će prevazići sistem vrednosti u kome ženska deca ne uživaju jednaka prava kao muška. Taj problem se odražava na položaj žena u svim oblastima društva i posledice su tako drastične da imamo porast broja selektivnih abortusa u Crnoj Gori i zloupotrebu prenatalnih testova", istakla je Raičević.

Novinarka Svetlana Slavujević, kazala je da u određenim delovima crnogorskog društva i dalje postoje stereotipi da je muškarac taj koji produžava prezime, čuva kuću, brani državu.

"Ovde ne govorimo o abortusima koji su po našem Zakonu dozvoljeni do 10. nedjelje trudnoće. Danas govorimo o biranju pola, o biranju da se ne rodi devojčica, o više abortusa sve dok se ne dobije dečak. To je pogrešno", ocenila je Slavujević.

"Zamislimo se i zapitajmo se koliko će Crnoj Gori faliti žena za 10, 20, 30 godina ukoliko se ovakav trend nastavi. Nadam se da će ova kampanja, bolja edukacija, i veće angažovanost institucija učiniti da se ovakva statistika prekine“, poručila je Slavujević.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE VIDEO:

DECA IZLETELA PRED KAMIONČINU! Snimak od kojeg se kičma ledi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track