EVO KAKO DA PREPOZNATE KVALITETNO MASLINOVO ULJE: Domaće uvek miriše na parfem!
Foto: TO Bar

TRADICIONALNA MASLINIJADA U STAROM BARU

EVO KAKO DA PREPOZNATE KVALITETNO MASLINOVO ULJE: Domaće uvek miriše na parfem!

Crna Gora -

Da li znate da prepoznate dobar kvalitet maslinovog ulja? Ukoliko ne znate evo par saveta kako će te ga prepoznati.

Kvalitet maslinovog ulja karakteriše prijatan miris, blaga pikantnost u grlu koja mora da prođe za jedan minut. Međutim, ako duže traje onda je to kiselost i to nije dobro. Miris ne sme da bude ni vinski ni metalni, a ni užegli, mora da miriše prijatno kao da ste otvorili parfem.

foto: Jelena Rafailović

Ovo je za Kurir objasnio Sadetin Sado Perčić, sekretar 16. po redu Maslinijade koja je prošlog vikenda održana u Starom Baru u Crnoj Gori pod sloganom "Maslina je ime Bara". Pokrovitelji ove manifestacije bila je opština Bar, a organizaciju su pomogli Tursitička organizacija Bar i Kulturni centar.

foto: TO Bar

Pored fantastičnog i pravog domaćeg maslinovog ulja mnogobrojni posetioci manifestacije mogli su da uživaju i u različitim specijalitetima od maslina. Pa je tako na štandovima pored njihovih priganica, nalik našim uštipcima, bila pašteta od masline, specijaliteti sa cveklom i maslinom i još mnogo toga. Pored svega navedenog, onima koji su prvi put u Starom Baru, posebnu pažnju privlačile su obrušene zidine Starog Bara koji je kako su nam objasnili od mora udaljen tri i po kilometara.

foto: Jelena Rafailović

Za dobar kvalitet maslinovog ulja, kako kaže maslinu ne treba hemijski tretirati, treba je brati ručno, a ukoliko je napadne mušica to treba što pre uraditi.

- Maslinovo ulje se pravi od zelene ali i zrele crne. Od 100 kilogarma zelenih maslina dobija se oko 14 litara ulja, dok se nešto više iscedi iz zrelijih crvenih ili crnih. Ove godine maslina je rodila odlično nije bilo mušica, tako da ćemo naredne dve godine prodavati maslinovo ulje izuzetnog kvaliteta. Jedna od starih izreka kaže da je maslina kao majka jer nesebično daje čak i onda kada je godinama zapostavljena - rekao je Peričić i dodao da maslina uvek u sebi ima ulje i da se zato smatra svetim drvom, a njeno ulje izuzetno lekovito.

foto: TO Bar

Prema njegovim rečima ulje oksidira i zato je dobro imati ga u manjoj ambalaži i čuvati ga u staklenim flašama na sobnoj temperaturi. Na maslinijadi bilo je oko 95 izlagača, a među njima bili su vinari, pčelari i proizvođači lekovitog bilja. Pored njih bilo je proizvođača suvenira i domaće radinosti.

foto: Privatna arhiva

Neda Ivanović direktorka Turističke organizacije Bar za Kurir je navela da Bar ima preko 120.000 maslina, kao i da je Maslinijada značajna ne samo za Bar već za celu Crnu Goru.

- Ove godine našu Maslinijadu, koja se tradicionalno održava od 2002. godine, posetilo je preko 10.000 ljudi. Svi oni imali su priliku da na štandovima probaju sve domaće specijalitete barskog kraja, ali i da uživaju u kutrurno umetničkom programu i u degustaciji odličnog domaćeg vina - rekla je direktorka Turističke organizacije Bar.

(Kurir/Jelena Rafailović, Foto: TO Bar)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

4 dobre stvari koje će vam se dogoditi ako svakoga dana pojedete po kašiku maslinovog ulja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track