RUDOLF: Crna Gora za Prevlaku ima veći interes nego Hrvatska
Foto: Profimedia

još nije gotovo

RUDOLF: Crna Gora za Prevlaku ima veći interes nego Hrvatska

Crna Gora -

Hrvatsku i Crnu Goru čekaju neizvesni pregovori oko morske granice kod poluostrva Prevlaka ili proces pred međunarodnim pravosuđem.

Aktuelna kriza između Hrvatske i Slovenije oko razgraničenja na moru kod Piranskog zaliva, potisnula je u drugi plan činjenicu da Hrvatska sličan problem ima i s preostale dve susedne zemlje na obali Jadrana - Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Ipak, zajednička Komisija za razgraničenje RH i CG se nije sastala već tri godine, a u međuvremenu se i dalje sprovodi dogovoreni protokol iz 2002. godine.

Pravnik i bivši hrvatski diplomata Davorin Rudolf rekao je da za sve države na svetu postoje dva temeljna pravila o granicama, prema međunarodnom pravu.

"Prvo, uzima se u obzir granica koja je zatečena na dan sticanja nezavisnosti, a taj princip se u pravu naziva 'uti possidetis juris', i sve države nastale iz SFRJ su dale službenu izavu da će se toga držati. Kopno dakle nije sporno, a tamo gde je bilo, išlo se metar po metar, i sasvim precizno se utvrdilo gde šta pripada. Drugo pravilo odnosi se na more, i reguliše ga UN-ova Konvencija o pravu mora. Ono kaže da se morska granica kreće crtom sredine između kopnenih tačaka dveju država - sve dok se te države ne dogovore drugačije“, objašnjava Rudolf.

On je dodao da je interes Crne Gore kod Prevlake bitno naglašeniji, nego interes Hrvatske.

"Reč je o sigurnosnom pitanju, zbog ulaska u Boku kotorsku. Smatram zato da se, prema boljoj praksi međunarodnih odnosa, taj argument može uzeti u obzir, naročito zato što Hrvatskoj to ništa bitno ne menja. Moramo povesti računa da i od toga ne nastane žarište nekakve trajne napetosti koja može poslužiti samo sumnjivim ciljevima”, kaže Rudolf i dodaje da se takva pitanja ne uređuju nužno menjanjem granica, nego uvek kao sredstvo ostaje i dogovor oko posebnog pograničnog režima koji uzima u obzir potencijalne izuzetke.

Kurir.rs/DW.com

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! ISTORIJSKI SUSRET U BEOGRADU POSLE TRI DECENIJE! Evo šta Srbija može da očekuje od posete japanskog premijera!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track