(FOTO) ZAPLENJEN GLISER VREDAN 300.000 EVRA: Još niko ne zna šta je nosio Morski talas!
Foto: Printscreen Vijesti.me

policija istražuje

(FOTO) ZAPLENJEN GLISER VREDAN 300.000 EVRA: Još niko ne zna šta je nosio Morski talas!

Crna Gora -

TIVAT - Crnogorska policija pokušava da utvrdi ko je i šta švercovao gliserom vrednim oko 300.000 evra, koji je zaplenjen u akvatorijumu kod Bigove, u Donjem Grblju.

Inspektori pretpostavljaju da su brzi RHIB gliser dužine 10 metara, sa tri vanbrodska motora "jamaha" ukupne snage 1.050 KS, koristili italijanski šverceri, da njim preko Jadrana prebace najverovatnije drogu ili ljude.

Napušteno plovilo “Si vejv II” (Morski talas) Pomorska policija zaplenila je 2. februara.

Prema saznanjima Vijesti, policija je duže pratila gliser, a navodno su i utvrdili njegovo kretanje pre nego što ga je vlasnik ostavio na nesigurnom vezu u Bigovu. Inspektor sigurnosti Pomorske plovidbe Željko Lompar rekao je da je gliser po njegovom nalogu premešten na sigurnije mesto u Porto Montenegro, jer je postojala mogućnost da se razbije o stene.

foto: Printscreen Vijesti.me

"Primetio sam da su na njemu bila samo tri pojasa za spasavanje za osobe težine do 30 kilograma, dakle isključivo za decu. Pronašli smo dve kacige, torbu punu hrane, desetak baksi vode i sokova. Gliser je imao dva puna tanka i dva po pola, što znači da nije došao sa daleke destinacije. Po svemu zatečenom, reklo bi se da je akcija sa njim tek trebala da se izvede”, kazao je on.

Objasnio je da je, iako ne postoji kategorija “švercersko plovilo”, očito da je gliser bio namenjen u te svrhe.

"Ovo je najmoderniji tip glisera. Super brzi. Plastični sa gumenim bokovima. U kartotekama nije poznato ime 'Si vejv' kao ime nikavog plovila - ni u Crnoj Gori, ni Italiji nismo mogli da ga nađemo u bazama. Na njemu nema nikakvih unutrašnjih oznaka iako bi trebalo da ih ima utisnute u plastici. Nije imao zastavu. Gliser je praćen duže vreme. Pratili su ga naša policija i radarska kontrola”, rekao je Lompar.

Dobro upućeni sagovornik objasnio je da je ovaj gliser izuzetno brz i da dostiže brzine od preko 60 čvorova (oko 120 km/h) i da je idealno za operacije švercovanja droge, oružja.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto printscreen Crna Gora

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) "MOŽETE SAMO DA SANJATE DA SRBIJA PRIZNA KOSOVO!"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track