GLAVNI CRNOGORSKI PREGOVARAČ SA EU PODNEO OSTAVKU Pejović: To radim iz moralnih razloga
Foto: Vijesti.me, Foto: Vijesti.me

POSLAO PISMO PREDSEDNIKU

GLAVNI CRNOGORSKI PREGOVARAČ SA EU PODNEO OSTAVKU Pejović: To radim iz moralnih razloga

Crna Gora -

Ministar za evropske poslove i glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Andrija Pejović, podneo je ostavku na tu funkciju iz, kako je naveo, moralnih razloga, a premijera Duška Markovića je o tome obavestio pismom.

"Uputio sam pismo predsedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću u kojem sam ga obavestio da iz moralnih razloga podnosim ostavku na mesto člana Vlade Crne Gore", saopštio je danas crnogorski ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

"Kao odgovoran i savestan građanin, uvažavajući delovanje crnogorskih institucija, odlučio sam da postupim na ovaj način kako bih relaksirao Vladu i sebe lično pritiska koji je nastao posle donošenja odluke Agencije za sprečavanje korupcije, broj UPI 02-01-10/15 od 16. II 2018. Svakako da ću iskoristiti pravni lek i svoje pravo potražiti u zakonom propisanom postupku, čvrsto uveren da nisam prekršio zakon ni po jednom osnovu koji se navodi u Odluci Agencije. Naglašavam da sam postupao po važećim propisima koje je donela Vlada čiji sam član, a koji su rađeni po uporednim primerima u Hrvatskoj i Srbiji, gde funkcija glavnog pregovarača, takođe, podrazumeva status ambasadora u Misiji u Briselu, a što se može videti i iz priloga uz ovo saopštenje", istakao je Pejović.

foto: Vijesti.me/ Savo Prelević

On je dodao da je siguran da će se u daljem pravnom postupku dokazati nepostojanje konflikta interesa, kako bi zaštitio svoj lični integritet, a time i kredibilnost institucija sistema.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je 2. februara dokumentaciju koja je poslata nadležnim organima za pokretanje procedure protiv Aleksandra Andrije Pejovića. Oni su tada podneli inicijativu premijeru Dušku Markoviću za pokretanje postupka razrešenja Pejovića zbog, kako su naveli, kršenja Ustava u delu nespojivosti funkcija i zahtev Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) za pokretanje postupka protiv Pejovića za utvrđivanje sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija.

Pejović je od maja prošle godine primao 4.690 evra mesečno. Uz to, plaćen mu je i smeštaj u Briselu za čiji je mesečni zakup iz budžeta dobijao od 1.936 do 2.497 evra.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je 19. februara saopštila da je utvrdila da Pejović ne može da ima status ambasadora jer je time prekršio Zakon o sprečavanju korupcije i to je neustavno.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track