DPNCG O NAPADU NA NOVINARA: Sadiković i ranije bio meta pretnji! Država gubi korak sa organizovanim kriminalom!
Foto: Printscreen/ Youtube

BOMBOM NA KUĆU

DPNCG O NAPADU NA NOVINARA: Sadiković i ranije bio meta pretnji! Država gubi korak sa organizovanim kriminalom!

Crna Gora -

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) izražava zabrinutost zbog eksplozije u blizini kuće novinara Vijesti i člana Upravnog odbora udruženja Seada Sadikovića i po ko zna koji put traži da se procesuiraju napadači na novinare i rasvetle eksplozije.

"U trenutku kad se svakodnevno dešavaju ubistva i eksplozije u državi, bezbednosni organi i Tužilaštvo potvrđuju nemoć i neznanje, kao i činjenicu da država gubi korak sa organizovanim kriminalom. O tome postoji i zvanični dokument ANB čiji su delovi ranije citirani u medijima. Sada događaji na žalost potvrđuju da je kriminal uzeo maha i da se kriminalci poslednjih dana oglašavaju svaki put kad bezbednosni organi pokušavaju da im zaprete", navodi se u saopštenju DPNCG.

Eksplozivna naprava aktivirana je nešto pre ponoći ispred kuće novinara Seada Sadikovića u Bijelom Polju.

"Kolega Sadiković je zbog istraživačkog novinarstva bio meta pretnji koje je prijavio policiji, pa očekujemo da ona ima minimum znanja i sposobnosti da otkrije ko postavlja eksplozive ispred kuća novinara, ili auta bezbednosno intersantnih osoba. U znanje, rad ali i dobre motive policije u tužilaštva međutim postoji bojazan jer ovog meseca zastareva neistražena eksplozija ispred kuće kolege Tufika Softića, kao i teško prebijanje u svom domu bivšeg novinara Mladena Stojovića. Zbog čega da verujemo da će ovaj put biti drugačije, kad ni tužioci i policija odgovorni za propuste ranijih istraga nikada nisu za to kažnjeni?", navodi se u saopštenju.

Iz DPNCG podsećaju da su nedavno zatražili od Tužilaštva i MUP-a/Uprave policije informaciju o tome da li sprovode preporuke Komsije za istrage napada na novinare.

"Odgovore nismo dobili, a nova bezbednosna dešavanja u državi na žalost ne stvaraju ni atmosferu da novinari neće ponovo biti neka meta ili makar kolateralna šteta obračuna kriminalaca. DPNCG će tražiti da se u Zakon o medijima unese odredba koja će obavezati državu da delotvorno i pravovremeno procesuira napadače na novinare. U slučajevima zastara i činjenice da nije u stanju da nađe napadače i ubice na novinare, država treba da snosi odgovornost. Podsećamo kolege da je Softić dobio dva spora protiv države, na Osnovnom i Ustavnom sudu i da oni koji nisu ostvarili pravo na pravdu, imaju sudsku praksu da krenu istim putem", zaključuje se u saopštenju DPNCG.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track