(VIDEO, FOTO) VOJSKA CRNE GORE SE PONOVILA: Stigao prvi od tri američka helikoptera!
Foto: Printscreen Vijesti.me

UGOVOR VREDAN 30 MILIONA EVRA

(VIDEO, FOTO) VOJSKA CRNE GORE SE PONOVILA: Stigao prvi od tri američka helikoptera!

Crna Gora -

PODGORICA - Na vojni aerodrom Golubovci danas je stigao prvi od tri "Bel" helikoptera koje je Ministarstvo odbrane nabavilo za potrebe Vazduhoplovstva Crne Gore.

Reč je o tipu "bel 412 EP", dok će ostala dva, još snažnijih performansi, sa oznakom "412 EPI", stići tokom godine.

foto: Printscreen Vijesti.me

“Sa nabavkom tri helikoptera, koju smo ugovorili sa kanadskom Vladom i kompanijom "Bel", značajno pospešujemo sposobnosti i kapacitete ne samo vazduhoplovstva i vojske, već i celokupne države”, rekao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Kako su rekli iz Ministarstva, helikopter je iz Praga, gde je sastavljen nakon što je dopremljen rastavljen iz Amerike, dovezao je kapetan Darko Pavlović.

foto: Printscreen Vijesti.me

On je jedan od četvorice pilota Vazduhoplovstva Crne Gore koji su već završili obuku za ove helikoptere na Akademiji za obuku na "Bel" helikopterima u Fort Vortu (Fort Worth) u Teksasu, blizu Dalasa.

"Helikopteri će se koristiti za izvršavanje niza zadataka iz domena sve tri misije Vojske Crne Gore - odbrana Crne Gore kroz aktivnu saradnju sa saveznicima i partnerima, doprinos u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svetu i podrška civilnim institucijama u kriznim situacijama.

Pored ostalog, za traganje i spašavanje na kopnu i moru, medicinsku evakuaciju, gašenje požara, podršku policiji u protivterorističkoj borbi i obezbeđenju državne granice, nadzor vazdušnog prostora i izviđanje, u sanaciji posledica nastalih prirodno ili veštački izazvanim katastrofama...", navode iz Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva odbrane podsećaju da je reč je o ugovoru vrednom 30 miliona evra.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto printscreen Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track