Najnovije vesti

FAMILIJA PEKOVIĆ IZ NIKŠIĆA IZNELA ŠOKANTNU TVRDNJU: Slavni holivudski glumac Gregori Pek je naš, on je od Pekovića!
Foto: Profimedia

Holivudska legenda im je rod

FAMILIJA PEKOVIĆ IZ NIKŠIĆA IZNELA ŠOKANTNU TVRDNJU: Slavni holivudski glumac Gregori Pek je naš, on je od Pekovića!

Crna Gora

Dva brata Pekovića - Jagoš i Mirko, živeli su u Americi i bili su "veza" sa Pekom. Gregori je imao ogromnu volju da dođe u Crnu Goru, ali mu se nije dalo...

BEOGRAD/NIKŠIĆ - Familija Peković iz Nikšića prisvojila je mnoge značajne svetske ličnosti. Ova porodica tvrdi i da je slavni holivudski glumac Gregori Pek njihov rođak!

Naime, slavni holivudski glumac Gregori Pek je poreklom od Pekovića iz Crne Gore! Ovo tvrdi Vojo Peković (88) iz Nikšića, krepka starina, koji žali što čuveno filmsko ime nije stao nogom na zemlju svojih predaka koji su se davno odselili za Ameriku i tamo ostali, pišu Novosti.

- Gregori je naš! Znao je to i on, ali nažalost nije mu se ostvarila želja da ovde dođe. Kada smo organizovali drugi bratstvenički skup čekali smo ga, jer nam je potvrdio dolazak. I kada je sleteo na dubravački aerodrom stigla je tužna vest da mu je majka umrla. Morao je nazad, priča Vojo.

- Posle toga se više nije pojavljivao, razboleo se i umro. 

Dva brata Pekovića, Jagoš i Mirko, živeli su u Americi i bili su "veza" sa Pekom.

- Otud i njegovo saznanje o korenima. Gregori je imao ogromnu volju da dođe u Crnu Goru, ali mu se nije dalo - priča naš sagovornik.

Iznedrilo je ovo glasovito bratstvo mnoge junake, ali i akademike, naučnike, umetnike i sportiste. Posle Gregorija Peka, svetsku slavu im je doneo Nikola Peković, popularni Pekmen, as Minesote u NBA, pa mlađi Bojana i Nikola Peković, sestra i brat, koji su pre nekoliko godina pobedili u serijalu "Ja imam talenat" i mnogi drugi.

foto: Fonet

Istorija bratstva je duga. Pekovići su do početka prošlog veka živeli u Riđanima kod Nikšića, Gornjoj Morači, Župi nikšićkoj, Kučima, Dubrovsku i Krnjoj Jeli u Crnoj Gori, i u Semegnjevu na Zlatiboru i Biljanovcu na padinama Kopaonika. Danas ih je najviše u Beogradu, Podgorici, Nikšiću i Biljanovcu. Na jednom od sabora bratstva (Biljanovcu kod Kraljeva) bio je i mitropolit crnogorsko-primorski.

- Znao sam da vas ima dosta, ali ovoliko... Ovakvi sabori treba da se nastave i ubuduće, jer treba očuvati pamćenje, poreklo, duhovno i krvno srodstvo koje je veoma značajno. Jer, kad se spoje krvno i duhovno srodstvo, to je onda prava stvar - kazao je mitropolit Amfilohije.

(Kurir.rs/Večernje novosti/V. K./Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...