LOKALNI IZBORI U CRNOJ GORI: Ko se sve bori za glasove građana?
Foto: Filip Plavčić/Ilustracija

proces

LOKALNI IZBORI U CRNOJ GORI: Ko se sve bori za glasove građana?

Crna Gora -

Osim u Podgorici, izbori se održavaju u Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Golubovcima, Kolašinu, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Šavniku i Žabljaku.

Za 61 mesto u Skupštini glavnog grada nadmeće se deset lista, o kojima će odlučivati gotovo 135.000 birača.

Oni će moći da biraju između pet koalicija - “Za bolje građana Podgorice” Demokratske partije socijaliste (DPS) u kojoj su i Bošnjačka stranka (BS), Liberalna partija (LP), Demokratska unija Albanaca (DUA), Crnogorska i Pozitivna Crna Gora, zatim “Sve za moj grad” Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partija (SNP), “Za 21. vijek” Demokratske Crne Gore i

Građanskog pokreta URA, “Građanski savez za promene” koji čine Socijaldemokratska partija (SDP), Demos i slobodni građani i Srpska koalicija.

U izbornoj trci učestvuju i Grupa građana Saša Mijović, a samostalno će nastupiti Ujedinjena Crna Gora (UCG), Albanska alternativa (AA), Socijaldemokrate (SD) i Prava Crna Gora.

U Bijelom Polju 40.235 birača odlučuje o 38 odbornika, a za ta mesta bore se Srpska koalicija, SDP, UCG, DF, SNP, Savez za pomirenje i tri koalicije - Demokrate i URA, Crnogorska i SPP i DPS, BS i SD.

Skupština opštine Bar broji 37 mesta, a o budućoj vlasti odlučivaće 38.235 Barana. Na izborima učestvuje šest partija, dve grupe građana i tri koalicije. Samostalno će nastupiti DPS, Prava Crna Gora, SDP, SD, Demos i BS, a u koaliciji Demokrate i URA, DF i SNP, i DUA i Demokratska partija. Kao grupe građana kandidovale su se liste "Reforma za Bar“ i "Radomir Cakan Novaković – Biram Bar“.

U Kolašinu pravo glasa ima 6. 518 građana. Oni će birati između sedam izbornih lista Grupa birača "Šule i Mikan s građanima za Kolašin", DPS, SDP, Socijaldemokrata, Demokrata, koalicije DF i SNP i Ujedinjene Crne Gore.

Na izborima u Plavu, gde je u birački spisak upisano 9.145 građana sa pravom glasa, u koaliciji će nastupiti DF i SNP, dok će samostalno izaći SD, DPS, AA, Demokrate, BS, SDP, Stranka pravde i promjena (SPP) i Grupa građana „Biram Plav“.

Za odbornička mesta u rožajskom parlamentu boriće se DPS, SDP, SD, Demokrate, URA, Pokret za promjene (PzP), SPP i BS, dok će u Pljevljima učestvovati koalicije Demokratska narodna partija (DNP), Pokret za Pljevlja i Prava Crna Gora, Nova srpska demokratija (NSD) – SNP – PzP, i DPS-SD-BS. U izbornoj trci biće i Demokrate i građanski savez „Pljevlja svima“. U Pljevljima pravo glasa ima 26.037, a u Rožajama 22.037 građana.

Za 31 odborničko mesto na Žabljaku boriće se Demokrate i koalicije DF-SNP i DPS-SD. Njih će birati 3.101 birač. Jedno mesto manje ima u SO Šavnik, a 1.723 građana će birati između DPS-a, SD-a, Srpske koalicije i koalicija SNP i DF, Demokrate i URA.

U Plavu će u koaliciji nastupiti DF i SNP, dok će samostalno izaći SD, DPS, AA, Demokrate, BS, SDP, SPP i Grupa građana "Biram Plav“. Na izborima u Golubovcima učestvovaće DPS, Građanski savez, UCG i SD, a u koalicijama će nastupiti DF i SNP, kao i Demokrate i URA. U ovoj opštini u okviru glavnog grada pravo glasa ima 11.948 građana.

Na izborima u Danilovgradu nastupiće četiri koalicije, i to: Demokrate i URA, NSD i PzP, DNP, SNP i Jugoslovenska komunistčka partija Crne Gore, DPS i LP, dok će samostalno nastupiti Socijaldemokrate, SNP i Prava Crna Gora. Vlast u Danilovgradu biraće 12.752 birača.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track