NEVIĐENO NA PROSTORU BIVŠE JUGOSLAVIJE: Kinezi u Crnoj Gori spajaju najviši most u regionu (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Facebook

DEONICA BAR-BOLJARE

NEVIĐENO NA PROSTORU BIVŠE JUGOSLAVIJE: Kinezi u Crnoj Gori spajaju najviši most u regionu (VIDEO)

Crna Gora -

Gradnja rasponske konstrukcije mosta Moračica, najzahtevnijeg objekta na prvoj deonici auto-puta Bar-Boljare, biće završena do aprila iduće godine.

Do sada je izliveno prvih desetak od ukupno 960 metara rasponske konstrukcije, čija se gradnja izvodi u vazduhu, po segmentima.

Za spajanje se, umesto uobičajenih skela na zemlji, koriste takozvane krletke, saopšteno je Dnevnim novinama iz kineske kompanije China Road and Bridge Corporation CRBC.

“Zbog visine, raspona, upotrebe oplate, most se spaja u vazduhu. Vršićemo konzolnu izgradnju glavnog nosača i trenutno imamo deset aktivnih krletki, na svakom stubu po dve. Sa obe strane stubova radi se istovremeno betoniranje, sve mora da bude uravnoteženo”, kazala je Ivana Maksimović iz odeljenja tehničke pripreme na Sekciji 1.

Na svim stubovima mosta, njih pet, završen je prvi segment radova na rasponskoj konstrukciji. Most, koji će biti najveći na prostoru bivše Jugoslavije, trenutno grade 152 kineska radnika. Njima je za jedan segment radova, koji podrazumeva betoniranje od tri do 4,5 metra, armiranje i pomeranje otplate, u proseku potrebno oko 14 dana.

Za gradnju rasponske konstrukcije Moračice biće utrošeno oko 30.000 kubika betona, dok će u nju biti ugrađeno 5.200 tona armature. Kada se završi izvođenje nosača pomoću krletki, spajanje mosta radiće se sa posebnom oplatom. Nakon toga uslediće izvođenje hidrolacije, asfalta, postavljanje ograda i zaštite od vetra.

Most je, kako naglašava, projektovan za maksimalnu brzinu vetra od 30 metara u sekundi. Visina stubova Moračice je 160 metara, dok će raspon od samog dna korita reke Morače do gornje tačke mosta iznositi 202 metra.

Kurir.rs/ Cdm.me

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track