BUDVA OBNAVLJA SPOMENIK SRPSKOM KRALJU: Petar I Karađorđević će ponovo dobiti obeležje u centru grada (FOTO)
Foto: Vijesti.me/Vuk Lajović

tender

BUDVA OBNAVLJA SPOMENIK SRPSKOM KRALJU: Petar I Karađorđević će ponovo dobiti obeležje u centru grada (FOTO)

Crna Gora -

Opština Budva raspisla je juče tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će u gradskom parku restaurirati spomenik posvećen srpskom kralju Petru I Karađorđeviću.

Spomenik je u ovom trenutku praktično nevidljiv i nalazi se u okviru improvizovane fontane, a malo ko od posetilaca uopšte i zna za ovo spomen obilježje. Opština je, kako se navodi u javnom pozivu u koji su Vijesti imale uvid, za sanaciju opredijelila 5.000 evra a predviđeno je čišćenje spomenika, manji konzervatorski radovi, uređenje okolnog terena kao i postavljanje informativne table.

Rok završetka radova je deset dana od zaključenja ugovora.

I dok gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić planira da preimenuje tamošnju glavnu gradsku ulicu koja nosi ime ovog srpskog kralja, u Budvi gradska uprava uoči obilježavanja 100 godina oslobođenja grada (8. novembar) uređuje i sanira sve spomenike koji su posvećeni tom datumu.

foto: Vijesti.me/Vuk Lajović

Pre više od pola godine očišćena je spomen-ploča na starogradskim bedemima posvećena srpskim oslobodiocima Budve. Spomen-ploča, postavljena iznad Veljih vrata Staroga grada, godinama izaziva kontroverze zbog istorijskih podataka koje zvanična Crna Gora osporava.

Na tabli koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931. piše: “Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva“.

Iznad tog natpisa uklesane su reči Petra Petrovića Njegoša "Pokolenja, djela sude...“.

Istorijska verodostojnost reči uklesanih odmah iznad venecijanskog lava koji tu stoji vekovima podijelio je političku i stručnu javnost u Budvi.

Do prave bure je došlo u martu, kada su grad preplavili bilbordi sa slikama srpske vojske koja je oslobodila Budvu. Bilborde je postavio Odbor za proslavu jubileja 100 godina od oslobođenja Budve u Prvom svetskom ratu 1918-2018. a to je odmah izvalo reakciju Vlade i Tužilaštva, jer istorijski podaci na koji se poziva Odbor, kako tvrde u državi, ne odgovaraju istini.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track