CRNOGORSKI ISTORIČARI NEMAJU DILEMU: Podgorici treba spomenik Titu, on je simbol jednog vremena
Foto: Profimedia

jasno

CRNOGORSKI ISTORIČARI NEMAJU DILEMU: Podgorici treba spomenik Titu, on je simbol jednog vremena

Crna Gora -

Nakon što je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković najavio da ć glavni grad Crne Gore podržati inicijativu o podizanju spomenika Josipu Brozu Titu u tom gradu, portal CdM piše da je politička javnost možda podeljena, ali da istoričari nemaju dilemu da glavni grad treba da ima spmenik nekada doživotnog predsedniku SFRJ, Vuković smatra da je Tito treba da ima spomeik u Podgorici, koja se punih 47 godina zvala Titograd.

Sagovornici CdM-a ističu da je Tito simbol vremena razvoja Crne Gore.

Istoričar Adnan Prekić naglašava da se bavio socijalizmon i da je Crna Gora u tom periodu napravila najznačajnije pomake u civilizacijskom, kulturnom, ali i svakom drugom nivou.

"Josip Broz Tito je upravo simbol takvog vremena. Odnos prema vremenu i vrednostima koje je negovalo to vreme sa svim svojim problemima, ograničenjima koje se odnose na demokratizaciju društva, totalitarizam u kome smo živeli, ipak ne možemo zaboraviti ni civilizacijske i kulturne prednosti koje je to vreme donelo. Josip Broz je svakako simbol jednog vremena", jasan je Prekić.

Njegov kolega Boban Batrićević kaže da je ideja da se Titu podigne spomenik u Podgorici izvrsna. "Svaka čast podnosiocima ideje. Suvišno je komemtarisati zašto je ova ideja sjajna kada je reč o Josipu Brozu Titu", poručuje Batrićević.

Kurir.rs/CdM

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track