Najnovije vesti

CIA SKENIRALA CRNU GORU: Govore srpski, a ne crnogorski i daleko su od ekološke države
Foto: Profimedia

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI O ĐETIĆIMA

CIA SKENIRALA CRNU GORU: Govore srpski, a ne crnogorski i daleko su od ekološke države

Crna Gora

Crna Gora može imati problema zbog visokog javnog duga, kamate na kredite su visoke, broj lekara je na minimalnom standardu, more je zagađeno zbog ispuštanja neprečišćene kanalizacije naročito kod Kotora, a vazduh je zagađen u Podgorici, Nikšiću i Pljevljima, piše u novom “Factbook” izdanju američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) za Crnu Goru.

U Crnoj Gori najveći broj stanovnika govori srpskim jezikom, i to 42,9 odsto, zatim slede crnogorski 37 odsto, bošnjački i albanski po pet procenata, te hrvatski dva odsto, podaci su američke Centralne obaveštajne agencije CIA.

Prema izvšetaju američke obaveštajne agencije, u Crnoj Gori je 72,1 odsto pravoslavaca, 19,1 odsto muslimana, a 3,4 odsto katolika.

Crna Gora, kako je navedeno, ima 2,34 medicinska radnika na hiljadu stanovnika prema podacima iz 2015. Kako kaže CIA, Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da 2,3 zdravstvena radnika (samo lekari, medicinske sestre i babice) na 1.000 stanovnika ne bi bila u mogućnosti da postignu pokrivenost potreba primarne zdravstvene zaštite.

Naslovna strana izveštaja o Crnoj Gori
Naslovna strana izveštaja o Crnoj Gorifoto: Printscreen

"U Crnoj Gori je prisutno zagađivanje obalnih voda iz kanalizacionih kanala, posebno u turističkim oblastima kao što je Kotor. Ozbiljno zagađenje vazduha postoji u Podgorici, Pljevljima i Nikšiću", upozorava CIA.

CIA o svakoj zemlji ili teritoriji na svetu pravi ovakve izveštaje i periodično ih objavljuje na svom sajtu, a kako je navedeno ti podaci se koriste za zvaničnu upotrebu američke administracije. Novi izveštaji objavljeni su prošle sedmice od 23. do 25. oktobra.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...