BUDVA ODUSTALA OD OBNOVE SPOMENIKA PETRU I KARAĐORĐEVIĆU: Nema status kulturnog dobra
Foto: Vijesti.me/ Vuk Lajović

IZDVOJILI 5.000 EVRA, PA SE PREDOMISLILI

BUDVA ODUSTALA OD OBNOVE SPOMENIKA PETRU I KARAĐORĐEVIĆU: Nema status kulturnog dobra

Crna Gora -

Opština Budva odustala je od obnove ploče u starogradskom parku posvećene kralju Srbije i kasnije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Petru I Karađorđeviću, pošto je gradski Sekretarijat za društvene delatnosti utvrdio da se ne nalazi u registru spomen-obeležja.

Lokalna uprava je krajem avgusta raspisala tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji je trebalo da restaurira oštećenu ploču postavljenu u gradskom parku u zaleđu Luke.

Opština je za sanaciju bila spremna da izdvoji 5.000 evra, a planirano je čišćenje, manji konzervatorski radovi, uređenje okolnog terena, kao i postavljanje informativne table.

foto: Vijesti.me/ Vuk Lajović

Sekretarka za društvene delatnosti Ljiljana Pjerotić rekla je, međutim, da ploča u gradskom parku nema status kulturnog dobra, jer se ne nalazi u registru kulturnih dobara koji vodi Uprava za zaštitu kulturnih dobara, niti status spomen-obeležja, jer se ne nalazi u registru spomen-obeležja koji vodi taj sekretarijat.

Pošto je raspisan tender, novi koalicioni partner u budvanskoj vlasti, Crnogorska partija, zatražila je od gradonačelnika Budve Dragana Krapovića da se odmah poništi javni poziv jer ploča nema status ni kulturnog dobra, a ni spomen-obeležja.

Iako na opštinskom sajtu nije obljavljeno da je tender poništen, Vijestima je rečeno da se od toga odustalo, ali da svaki pojedinac ili organizacija mogu po zakonu da pokrenu postupak da ta ploča dobije status spomen obeležja, čime bi se moglo izvršiti i njeno saniranje.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Vuk Lajović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track