ALARMANTNO U PLJEVLJIMA! NIKAD GORE ZAGAĐENJE: Ugroženi životi građana!
Foto: Profimedia

EKOLOŠKA KATASTROFA

ALARMANTNO U PLJEVLJIMA! NIKAD GORE ZAGAĐENJE: Ugroženi životi građana!

Crna Gora -

U Pljevljima je u subotu izmeren rekordan nivo zagađenosti, štetnih čestica u vazduhu bilo je čak 23 puta više od zakonom dozvoljenih 50 miligrama po metru kubnom! Dakle, u pitanju je alarmantno stanje koje ugrožava živote građana.

Tim povodom oglasili su se iz Agencija za zaštitu životne sredine.

"Na mernom mestu Gagovića imanje 24. 11. 2018. godine, oko 16 časova, prekinuto je napajanje električnom energijom automatske stacionarne stanice. Nakon ponovnog puštanja u rad, neophodna je stabilizacija istrumenata koja traje od 12 do 24 časa i u tom periodu moguće su pojave vrednosti koncentracija koje ne odgovaraju stvarnom stanju kvaliteta vazduha. Napominjemo da su podaci prikazani u realnom vremenu tzv. ne validirani podaci i neophodna je njihova provera i validacija akreditovane institucije pre zvanične objave u okviru mesečnih izveštaja o kvalitetu vazduha", kazali su iz Agencije, prenose Novosti.

U vezi sa poslednjim ekološkim incidentom u Pljevljima, odbornik Demokratske Crne Gore u SO Nikola Rovčanin kazao je da "ne samo da je izostala reakcija nadležnih, već nije izdato upozorenje o načinu ponašanja i kretanja u ovakvim vanrednim okolnostima".

"Kao i ranijih godina, u sličnim situacijama, na internet-stranici Agencije stidljivo je objavljena informacija o navodnom kvaru merne stanice, iako su svi građani Pljevalja bili svedoci gustine štetnih materija u vazduhu. Najviše zabrinjava to što ovo nije pojava u jednom danu, mesecu ili godini, već pojava koja decenijama postepeno truje građane Pljevalja", rekao je Rovčanin. "Vlada Crne Gore je za rešavanje pitanja aerozagađenja u prethodnoj godini izdvojila mizernih 300.000 evra. Zakoni su pogaženi, subprivatni interesi pobedili, a pravda je zaćutala. Tako se u najkraćem može opisati odnos Vlade prema Pljevljima".

Prekoračene vrednosti

Evidentno je zagađenje prisutno, samo je pitanje da li u onom obimu koje je očitano u realnom vremenu ili je to manje. Činjenica je da se na dijagramu sa merne stanice u Pljevljima jasno vidi da su i pre 16 časova 24. novembra 2018. godine vrednosti PM 10 bile izuzetno visoke, mnogo veće od zakonom dozvoljenih i u 15 časova su iznosile 379,8 mikrograma po metru kubnom. To je skoro osam puta više od dozvoljenog. A u 16 časova iznosile su 612 mikrograma po metru kubnom.

Kurir.rs/ Novosti.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track