Najnovije vesti

CRNA GORA GURA PRST U OKO PUTINU: Milo šalje CRNOGORSKE SPECIJALCE na granicu sa RUSIJOM!
Foto: printscreen Tweet defence_mne

SPECIJALNA MISIJA

CRNA GORA GURA PRST U OKO PUTINU: Milo šalje CRNOGORSKE SPECIJALCE na granicu sa RUSIJOM!

Crna Gora

Jedno izviđačko odeljenje Vojske Crne Gore raspoređeno je u NATO misiji u Letoniji, odnosno na granicu sa Rusijom. Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, osam pripadnika Vojske Crne Gore upućeno u misiju Pojačano istureno prisustvo u Letoniji.

Oni su otputovali zajedno sa kolegama iz slovenačkih oružanih snaga, budući da su raspoređeni u sklopu Izviđačkog voda slovenačke vojske.  Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, sa sedištem u Adažiju, predvodi Kanada. U sklopu grupe, koja broji oko 1.400 vojnika, su pripadnici oružanih snaga Albanije, Češke Republike, Italije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Španije.

Kako se navodi u saopštenju, na Samitu u Varšavi 2016. godine, saveznici su postigli dogovor o jačanju vojnog prisustva u istočnom delu Alijanse, u sklopu NATO politike odbrane i odvraćanja, sa četiri multinacionalne borbene grupe veličine bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, na rotacionoj osnovi.

Borbene grupe su predvođene od strane Velike Britanije, Kanade, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država, i predstavljaju multinacionalne snage koje treba da demonstriraju snagu transatlantske veze i da jasno stave do znanja da cme se napad na jednog saveznika smatrati napadom na celu Alijansu.

"Crna Gora svojim prisustvom u Letoniji pokazuje težnje da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbednosti njenih građana i teritorije, a u skladu sa Odlukom Saveta za odbranu i bezbednost iz jula 2018. godine. Angažovanje pripadnika VCG biće realizovano po principu rotacije, na period od šest meseci, stoji u saopštenju.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto Tweet

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...