VLADA CRNE GORE PODRŽALA GEJ BRAKOVE: Mogu sve kao i hetero parovi, sem USVAJANJA DECE
Foto: Profimedia

novina

VLADA CRNE GORE PODRŽALA GEJ BRAKOVE: Mogu sve kao i hetero parovi, sem USVAJANJA DECE

Crna Gora -

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici je utvrdila Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola koji gej osobama daje ista prava kao i heteroseksulanim parovima i jedino ne sadrži izričitu odredbu da mogu da usvajaju decu.

U Predlogu zakona se nigde eksplicitno ni ne koristi reč brak, ali je predviđeni postupak registracije isti kao u slučaju muškarca i žene.

Predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović kazala je nakon sednice Vlade da Predlogom zakona nije omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje dece.

"Postoji samo jedan oblik izdržavanja i to je regulisano članom, prema kojem je moguće izdržavanje deteta ukoliko drugi partner nije živ ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje deteta“, kazala je Radošević Marović.

Ona je objasnila da se najveći deo zakona odnosi na niz prava i obaveza koje se podrazumevaju za heteroseksualne parove.

"Posebno je normirano izdržavanje između partnera, detaljno su regulisani imovinski odnosi, odnosno pravo na posebnu i zajedničku imovinu“, navela je Radošević Marović.

Kako je objasnila, detaljno su regulisana i pitanja međusobnog nasleđivanja i u tom delu predviđena je i primena zakona o nasleđivanju.

Prema njenim rečima, Predlogom je regulisan i poreski status partnera, u smislu olakšica koje proizilaze iz zajedničkog života.

"Partneri su u pogledu prava i obaveza u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava socijalne i dečje zaštite“, kazala je Radošević Marović.

Ona je navela da će novi zakonski propis biti u primeni za godinu, jer je, kako je objasnila, potreban taj period kako bi bili doneti podzakonski akti, registri i druga prateća dokumenta neophodna da bi se zakon primenjivao.

Predstavnici nevladinih organizacija koji se bore za prava LGBT osoba ocenili su da usvajanje Predloga zakona na sednici Vlade, predstavlja veliki korak za LGBT zajednicu.

"Srećni smo što smo došli do trenutka u kome Zakon konačno može da krene ka Parlamentu i očekujemo da će poslanici i poslanice na prvom sledećem zasedanju u Skupštini glasati za ovaj Zakon, te da ćemo biti u prilici da konačno koristimo osnovna ljudska prava koja i dalje nemamo i, samim tim, prestati da živimo kao građani drugog reda“, rekao je Danilo Kalezić iz Kvir Montenegra.

Kurir.rs/Beta/Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track