BADNJACI I OVE GODINE DELE CRNU GORU: SPC tradicionalno okupila vernike ispred Cetinjskog manastira, a nepriznata CPC ispred dvorca kralja Nikole (VIDEO)
Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

praznik

BADNJACI I OVE GODINE DELE CRNU GORU: SPC tradicionalno okupila vernike ispred Cetinjskog manastira, a nepriznata CPC ispred dvorca kralja Nikole (VIDEO)

Crna Gora -

U Crnoj Gori su i ove godine paljena dva Badnjaka - Mitrolopolija crnogorsko primorska SPC ispred Cetinjskog manastira, a nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva ispred dvorca kralja Nikole.

Pred Cetinjskim manastirom danas je obavljeno tradicionalno nalaganje badnjaka, koje je blagosiljao i osveštao Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"Ovo sveto mesto je vekovima svedočanstvo bogoljublja i bratoljublja. Ono je to i danas i tako će biti do kraja sveta i veka“, rekao je Amfilohije, čestitajući Badnje veče, dodavši da se Crna Gora se danas "sabrala oko ćivota Svetoga Petra Cetinjskoga, kao što se sabirala i kroz vekove“.

Dodao je da su nalaganju prisustvovali vernici iz Rusije, Paragvaja i Argentine.

"Prizvani su svi narodi da budu članovi Crkve Božije“, naglasio je Amfilohije, poručivši da Crkva ne deli narode.

foto: Vijesti.me/Savo Prelević

"Svi su u njoj jedno u Hristu Isusu. To je Crkva Hristova. To je ljubav Božja koja se izlila kroz rođenje Bogomladenca na sve ljude i zemaljske narode. Bog se javio preko rođenja u Vitlejemu kao večna ljubav i pozvao svako ljudsko biće na ljubav“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Biološki narodi, kazao je Amfilohije, "danas imaju ove a sutra one države i granice". "A Božji narod je bezgraničan. Jedan Bog, koji je srce toga naroda, je bezgraničan i On daje svom narodu tajnu bezgraničnosti i večnosti, neprolaznosti i besmrtnosti, tajnu pobede života večnoga nad smrću i prolaznošću“, poručio je on.

Mitropolit nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo čestitao je praznik svim Crnogorcima i Crnogorkama.

“Dragi moji, neka vas nadahnu primeri naših predaka – da i mi njihovi potomci, u časovima kolebanja, da budete čvrsti protiv nepravde i terora. Svima vama želim srećan praznik i našim Crnogorcima i svim hrišćanima u dijaspori. Neka nas Gospod blagoslovi, a mi zajedno da slavimo u našoj svetoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Neka živi večno Crna Gora i Crnogorska pravoslavna crkva, bez koje nema države Crne Gore”, kazao je mitropolit Mihailo.

Kurir.rs/Vijesti.me/CDM

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track