BAKA ZORKA PROSLAVILA 100. I NAJAVILA 110. ROĐENDAN: Crnogorka upoznala Tita, ratovala na Sutjesci, rodila 10 dece, živela u Americi u koju se nikada ne bi vratila! (FOTO, VIDEO)
Foto: Vijesti.me/Jelena Jovanović

jubilej

BAKA ZORKA PROSLAVILA 100. I NAJAVILA 110. ROĐENDAN: Crnogorka upoznala Tita, ratovala na Sutjesci, rodila 10 dece, živela u Americi u koju se nikada ne bi vratila! (FOTO, VIDEO)

Crna Gora -

Zorka Vrbica je desetoro dece rodila sama, u kući, bez ičije pomoći. Četvoro od njih sahranila. Kao devojka pomagala ocu da izvlači građu iz šume, ratovala na Sutjesci, čuvala goveda, ovce, koze. Život je nosio do daleke Amerike i vratio u Danilovgrad, u kom je juče proslavila stoti rođendan.

“Dvesta godina punim, ne sto. Tako treba da se računa jer sam radila dan-noć. Desetoro dece sam rodila a da nisam pošla kod doktora. Porodim se kući uveče, sama, svekar dođe ujutro i čuje plač bebe. Pita šta je, ja mu kažem i nastavim da radim. On kaže - odmori snajka malo, a ja nisam imala kad, nego vazda po sto ovaca. Najteže mi je bilo kad sam sahranjivala dva sina, a lepoga života bilo je dosta”, priča Zorka.

Rođena je 24. februara 1919. godine u Bajicama, u uglednoj crnogorskoj porodici Martinović. Drugo je od osmoro jece Vida i Jove rođene Marković, iz Povije nikšićke.

foto: Vijesti.me/Jelena Jovanović

Do 24. godine živela je u rodnim Bajicama. Te godine njeno srce osvojio je Milan Vrbica porijeklom iz Njeguša, koji je živio u nikšićkoj Dugi, sa kojim je imala 10 dece od kojih 6-oro brinu o njoj.

Ima 14 unučadi, 26 praunučadi, šest čukununučadi i sedmo je na putu, a kaže da je bila stroga majka.

foto: Vijesti.me/Jelena Jovanović

“Iako je bio rat upoznala sam mnogo dobre ljude. Tito je dolazio, nije dao niko da mu kuva kafu bez ja. Ali to je bila kafa, a ne splačine kao sad što znaju da skuvaju. Tito je dobar čovek bio, pa kako hoćete”, kaže Zorka.

Bila je kod dece u Americi, ali tamo više ne bi otišla. "Još bih bila gazda u Dugu da nisam išla tamo. Tamo se nisam mogla ni naesti, izađem iz kuće, niko ni na koga ne obraća pažnju. Da mi je da unučad i praunučad što su mi ostali u Americi nagovorim da dođu. Ođe ima sve, samo treba raditi. Ima se da se radi u Crnoj Gori, ja bih sad radila sa sto godina, a ne vi mladi, nego neće. Upalim televizor i vidim one devojke i momke mlade. Kako mogu onako?”, pita baka.

Da je Zorka veseljak i dobar domaćin pokazala je i juče kada je stotinjak gostiju pozdravilo gromoglasnim aplauzom. Držeći zdravicu sa čela trpeze Zorka ih je sve pozvala da se okupe na isti dan za deset godina i zajedno proslave njen 110. rođendan.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track