Najnovije vesti

MITROPOLITOVA KLETVA ZA RUŠIOCE KRSTIONICE: Ko je srušio, dabogda časni krst njega i njegovo potomstvo uništio!
Foto: Vijesti.me/ Siniša Luković, Printskrin/Facebook

jasna poruka

MITROPOLITOVA KLETVA ZA RUŠIOCE KRSTIONICE: Ko je srušio, dabogda časni krst njega i njegovo potomstvo uništio!

Crna Gora

Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije upitio je kletvu onima koji sruše krstionicu na Prevlaci u tivatskom zalivu."Ko srušio krstionicu, dabogda časni krst njega i njegovo potomstvo uništio", rekao je Amfilohije.

Pokušaj Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i firme koju je ono angažovalo da juče sruši bespravno podignutu krstionicu manastira Svetog Arhangela Mihaila na prevlaci kod Tivta, nije uspeo.

Na Ostrvu cveća na kome se nalazi krstionica, okupilo se sveštenstvo i nekoliko stotina gradjana koji nisu dozvolili rušenje krstionice i koji su poručili da se odatle neće povući dok država ne odustane od rušenja. Krstionica na Ostrvu cveća, u zoni morskog dobra, nelegalno je sagrađena.

Ministarstvo je naložilo Srpskoj crkvi da ukloni ovaj objekat, ali ona to nije uradila u ostavljenom roku. Kazao je da je Crkva Božja raspinjana i gonjena kroz svu istoriju.

"Evo, pogledajte šta se danas događa na Miholjskoj Prevlaci. Miholjska Prevlaka je svetinja koja je sagrađena u vreme cara Konstantina, sagrađena je na moštima jednog drevnog hrišćanskog mučenika postradalog od onoga, kako ga je narod zapamtio, prokletoga cara Dukljanina", rekao je on, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Govoreći o istorijatu Miholjske Prevlake Amfilohije je naglasio da nikome nije smetalo i ne smeta što je ona oskrnavljena podizanjem bungalova na njenim ruševinama, kao ni to što su joj ime ukrali i pretvorili je u Ostrvo cveća.

"Red bi bilo da nam i ova državna vlast pomogne u obnovi te svetinje, a ne da nas sprečava i da podignemo ovu krstionicu, koja je tamo podignuta, koja je nastavak one krstionice iz vremena cara Konstantina. Ova krstionica nije ništa drugo nego pokušaj obnove te krstionice da bi se kroz nju i preko nje obnovila i Miholjska Prevlaka", kazao je on.

Dodao je da Mitropolija crnogorsko-primorska decenijama moli i traži da sama, bez finansijske pomoći države, obnovi prevlačku svetinju.

"Ne daju nam ovi takozvani zaštitnici kulturnih dobara. Šta oni štite – kulturna dobra ili kulturne ruševine? Kulturna dobra su ona koja se obnavljaju, koja vaskrsavaju, koja se revitalizuju… To je pravilo bilo kroz vekove, i na istoku i na zapadu. Samo ovde kod nas, evo, ne dozvoljavaju da se obnovi ta svetinja. A daće Bog", poručio je Amfilohije.

On je rekao da duhovni potomci komunista, koji jesu otimali crkvenu imovinu, ali ne i hramove, sada hoće da otimaju i hramove.

Kurir.rs/Beta

Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...