Najnovije vesti

ISPRAVLJANJE NEPRAVDE: Sutomore ide na referendum o vraćanju statusa opštine
Foto: Youtube printscreen

Grad na primorju imaće zasluženi status

ISPRAVLJANJE NEPRAVDE: Sutomore ide na referendum o vraćanju statusa opštine

Crna Gora

Sutomore je do 1956.godine imalo status opštine, kada je pripojeno Baru

SUTOMORE - Dileme više nema – Sutomore je dobilo sve potrebne saglasnosti odnosno mišljenja za vraćanje statusa opštine.

Održavanje referenduma o tome je neminovnost i pitanje trenutka, koliko god se protivnici ove inicijative trudili da na pravno nedopustiv način tumače jedinstvenu ocenu nadležnih vladinih ministarstava i uprava da nemaju nikakvih primedbi na petu inoviranu Studiju o društveno – ekonomskoj opravdanosti za teritorijalnom promjenom.

„Barski portal“ ekskluzivno je objavio dokumentaciju kojom su, kako je saopšteno iz Saveta za vraćanje opštine Sutomore, kompletirali neophodne saglasnosti i mišljenja resornih vladinih ministarstva i uprava u vezi sa njihovom inicijativom da se ova mesna zajednica administrativno izdvoji iz Bara i time vrati nekadašnji status opštine.

Objavljеna su akta Ministarstva ekonomije, Ministarstva finansija, Ministarstva kulture, Ministarstva prosvjete, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, Uprave za nekretnine, Uprave za imovinu i Zavoda za statistiku.

Svi oni, pošto im se za mišljenje o Studiji o društveno-ekonomskoj opravdanosti formiranja opštine Sutomore obratilo Ministarstvo javne uprave, naveli su da nemaju primjdbi na petu inoviranu Studiju koju je podnеo Savet za vraćanje statusa opštine Sutomore.

foto: YT Printscreen

Oglasio se i predsednik Saveta za vraćanje statusa opštine Sutomore Ratimir Ratko Vujošević koji je kazao da je Ministarstvo finansija nedvosmisleno u svom stavu o Studiji konstatovalo proceduralnu ispunjenost uslova za teritorijalnu promenu.

Iz Saveta su se osvrnuli i na stav iz mišljenja Ministarstva finansija u kome se navodi da bez obzira na proceduralnu ispunjenost uslova za formiranje opštine, isto smatra da je neracionalno povećavati broj opština. Kako podvlači Vujošević, taj dеo mišljenja nikako ne ometa nastavak procedure jer, po njemu, nema nikakvo formalno-pravno dejstvo.

„Ovdje je jasno da je to više privatno mišljenje ministra finansija Darka Radunovića. Suština je da je i on, jednako kao i drugi ministri, u istom aktu jasno potvrdio da su ispunjeni uslovi iz odredbe člana 5 Pravilnika o sadržaju i metodologiji izrade studije o opravdanosti teritorijalne promene.

Naglašavam, budući da su očigledne tendencije da se građani dovedu u zabludu, da ne postoji nikakva prepreka za održavanje referenduma na kome će građani Sutomora doneti svoj sud da li su ili nisu za vraćanje statusa opštine.

foto: Barskiportal.com

Tome treba da prethodi izjašnjavanje Opštine Bar, čiji stav ne može uticati na to da li će referendum biti održan ili ne, jer Opština Bar ima zakonsku obavezu da donese odluku o njegovom održavanju“– pojašnjava Vujošević.

Savet je, dodao je on, u međuvremenu kod Opštine Bar pokrenuo zakonsku proceduru i očekuje dalje postupke u skladu sa definisanim rokovima.

Sutomore je do 1956. godine imalo status opštine, kada je pripojeno Baru.

Kako je Vujošević kazao „Barskom portalu“, na sastanku kod ministarke Javne uprave Suzane Pribilović dobio je i njen jasan i neposredan usmeni stav da su nepodeljenim mišljenjima ministarstava, uprava i zavoda ispunjeni uslovi za nastavak procedure koja bi morala rezultirati referendumom.

„Želim da istaknem da sam uveren da će ministarka na svakom mestu i u svakom trenutku ovo potvrditi, koliko god je suvišno, s obzirom da dokumenta koja dostavljamo javnosti na uvid najbolje potvrđuju šta je istina, i šta je zakonska obaveza Opštine Bar u daljoj proceduri“ – poruka je Vujoševića.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...