Najnovije vesti

SRPSKI NACIONALNI SAVET CRNE GORE: Srbima su ugrožena osnovna ustavna prava
Foto: Profimedia

apel

SRPSKI NACIONALNI SAVET CRNE GORE: Srbima su ugrožena osnovna ustavna prava

Crna Gora

Srpski nacionalni savet (SNS) Crne Gore ukazao je danas da insistiranje dravnih institucija Crne Gore na zapostavljanju interesa srpskog naroda i oduzimanju stečenih prava može imati teške posledice, kako za Crnu Goru, tako i za srpski narod u njoj.

"Srpski nacionalni savet Crne Gore poziva najznačajnije institucije država Crne Gore i Republike Srbije da u što kraćem roku, u međusobnom dogovoru, predlože i usaglase odnos države Crne Gore prema srpskom narodu koji bi poizlazio iz poštovanja najviših standarda koji važe za relativno većinske zajednice u državama Evrope i sveta", navodi se u saopštenju.

 

SNS CG smatra da su za srpski narod u toj zemlji prestala da važe osnovna ustavna opređeljenja kao što su sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava, multikulturalnost, demokratija i vladavina prava.

 

"To se ogleda u onemogućavanju i ometanju izražavanja, čuvanja, razvijanja i javnog ispoljavanja nacionalne, etničke, kulturne i verske posebnosti, kao i na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obležavanje nacionalnih praznika", ističe Srpski nacionalni savet u saopštenju.

 

Dodaje da se to odnosi i na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u javnoj i službenoj upotrebi, na srazmernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave, i mnogim drugim, kako kažu, oduzetim davno stečenim pravima srpskog naroda.

Prema njihovim rečima, takav odnos izaziva nepoverenje srpskog naroda prema državnim institucijama Crne Gore, posebno, kako dodaju, u neravnopravnosti i nadređenosti bošnjačkih i albanskih nacionalnih zajednica prema srpskom narodu, "uz stalne provokacije državne vlasti".

 

"Ovakav odnos državne vlasti u Crnoj Gori predstavlja nameru za postizanjem što veće zategnutosti i međusobnog nepoverenja između Republike Srbije i Crne Gore", smatra SNS CG.

 

Oni ocenjuju i da je strategija politike aktuelne vlasti u Crnoj Gori da bez obzira na moguće izazivanje teških posledica stvori što povoljniji ambijent za asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori i što veću netrpeljivost građana Srbije prema Crnoj Gori i svima koji iz nje dolaze, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik SNV Momčilo Vuksanović.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...