DRAMA U KOTORSKIM VRLETIMA: Irac se izgubio u kanjonu Škurde, spasavali ga 10 sati
Foto: Profimedia

spasavanje

DRAMA U KOTORSKIM VRLETIMA: Irac se izgubio u kanjonu Škurde, spasavali ga 10 sati

Crna Gora -

Skoro 10 sati trajalo je spasavanje Irca Šona Kalena koga su kotorski spasioci uspeli rano jutros da spuste sa nepristupačnog terena.

Irac (54) se zaputio u Pestingradske vrleti juče u prepodnevnim satima.

On, međutim, nije mogao da se vrati na odredište, pa je uputio poziv u pomoć koji je prosleđen kotorskim spasiocima, izjavio je za Skala radio Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spasavanja.

"Na teren je upućena ekipa spasilaca sa svom potrebnom opremom, jer se pretpostavljalo da će Irac biti u stanju da se, uz pomoć vatrogasaca spusti u grad. Slika na terenu je bila potpuno drugačija. Kada su kotorski spasioci pronašli irskog državljanina na liticama kanjona Škurde, on je pokazivao znake opšte slabosti i nije bio u stanju da nastavi spuštanje. Zbog toga se ka Pestingradu uputila još jedna ekipa od šest spasilaca, kako bi napokon uspeli zajednički da završe složenu operaciju spasavanja", kazao je Mandić.

Teren je izuzetno složen i opasan za kretenje, a s obzirom da je bio potpuni mrak, bez mesečine, moralo se delovati oprezno.

Trebalo se, kako prenosi CdM, prebaciti s jedne strane kanjona Škurde na drugi, u čemu su spasioci uspeli zahvaljujući alpinističkoj opremi.

Spašavanje Kalena počelo je juče u 17.35 sati, a zavrsili se u 3:30 sata, precizirao je Mandić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track