Najnovije vesti

PRVA NERADNA NEDELJA U CRNOJ GORI: Prodavnice zatvorene, nema štampe iz Srbije!
Foto: Kurir

GRAĐANI U ČUDU

PRVA NERADNA NEDELJA U CRNOJ GORI: Prodavnice zatvorene, nema štampe iz Srbije!

Crna Gora

PODGORICA - U Crnoj Gori su danas zatvorene sve prodavnice i tržni centri, jer je na snagu stupio izmenjeni Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se nedeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na malo može obavljati samo u specijalizovanim prodavnicama, pijacama ili kioscima za prodaju štampe.

Predstavnici tržnih centara obraćali su se u međuvremenu Ministarstvu ekonomije više puta, kako bi im bio omogućen rad nedeljom, ali njihovi zahtevi su odbijeni.

Ministarstvo ih je informisalo da nedeljom ne može da se radi u njihovim trgovinama na malo i veliko, kao ni u radnjama koje ne posluju u okviru tržnih centara, a istaknuto je i da se zabrana ne odnosi na ostale uslužne delatnosti.

Trgovci strahuju od pada prometa, a uočene su i neobične situacije - na kioscima, na primer, nema štampe iz Srbije, jer je, kako su rekli trgovci za CdM, nisu naručili pošto nisu znali da li će trafike raditi nedeljom.

Zakonom je predviđeno da nedeljom i u dane državnih i drugih praznika, na primer, mogu da rade apoteke, kao i prodavnice hleba, pekarskih proizvoda, cveća, suvenira, pogrebne opreme, benzinske pumpe i prodavnice u okviru njih. Zakonom se predviđa i da će poslodavci koji prekrše odredbu i otvore radnje nedeljom biti novčano sankcionisani od 1.000 do 10.000 evra, a predviđeno je i zatvaranje objekta.

Rad nedeljom kontrolisaće tržišna inspekcija, a nadzor će biti pojačan.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...