Najnovije vesti

CRNOGORCIMA NEĆE BITI DOVOLJAN PASOŠ ZA ULAZAK U EU: Moraće da skeniraju lice i daju otisak prsta! A evo i zbog čega
Foto: Profimedia

nove mere

CRNOGORCIMA NEĆE BITI DOVOLJAN PASOŠ ZA ULAZAK U EU: Moraće da skeniraju lice i daju otisak prsta! A evo i zbog čega

Crna Gora

Državljani Crne Gore će najverovatnije od 2022. godine pored pasoša prilikom ulaska u države Evropske unije morati da skeniraju lice i daju otisak prstiju, rečeno je danas u Upravi crnogorske policije.

Kako je rečeno u Upravi, sektor crnogorske granične policije još nije zvanično obavešten o novim merama koje Evropska unija planira da uvede od februara 2022. godine, a koje se odnose na granične provere crnogorskih državljana prilikom ulaska u zemlje Evropske unije, prenosi CdM.

 

EU je ranije donela propise o uvođenju novih IT sistema za granične provere u cilju efikasnije kontrole lica koja nisu državljani država članica EU i brže provere dužine boravka na teritorijama država članica.

 

Kako navode u Upravi policije, početak primene tih sistema predstavljaće za državljane Crne Gore obavezu da pre početka putovanja u zemlje članice EU unesu svoje osnovne lične podatke i odgovore na ponuđena sigurnosna pitanja.

 

"Pristup ovom paketu će biti moguć preko sajta ili aplikacije za mobilni telefon. U roku od nekoliko minuta će građani na isti način dobiti odgovor da li ima prepreka za ulazak u EU i to na osnovu automatske provere kroz baze podataka određenih EU agencija i zemalja članica", rekli su u Upravi.

 

Kako se navodi, u slučaju negativnog odgovora, građani će imati pravo žalbe, a procedura za žalbu će biti sadržana u odgovoru.

Ova provera preko ETIAS-a koštaće pet evra i važiće tri godine.

"To znači da prilikom narednog putovanja u Evropsku uniju naši državljani neće biti u obavezi da ponovo unose podatke u ETIAS sve dok ne prođe period od tri godine od dana prvog unosa", navode u Upravi policije.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...