SKANDALOZNA IZJAVA CRNOGORSKOG PREMIJERA: Ostrog ne može biti vlasništvo Srpske patrijaršije (VIDEO)
Foto: AP/Risto Bozović

prisvajanje

SKANDALOZNA IZJAVA CRNOGORSKOG PREMIJERA: Ostrog ne može biti vlasništvo Srpske patrijaršije (VIDEO)

Crna Gora -

Manastir Ostrog ne može biti vlasništvo Srpske patrijaršije, poručio je predsednik Vlade Duško Marković tokom premijerskog sata koji je obeležila žestoka verbalna rasprava poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Markovića, koji je u jednom trenutku lidera PzP-a nazvao političkom kukavicom.

Poslanik Srđan Milić pitao je Markovića da li je Vlada u periodu od 28. marta 2010. do danas razmatrala Izveštaj o upravljanju državnom imovinom i da li ima bilans nacionalnog bogatstva.

"Da li način na koji ste, redom, Milo Đukanović, Igor Lukšić, pa opet Milo Đukanović, i na kraju Vi, kao predsednici Vlade Crne Gore, "upravljali i štitili državnu imovinu" daje vam za pravo da, kršeći član 7 Ustava Crne Gore, a tiče se zabrane izazivanja mržnje, pokušate oteti imovinu o kojoj postoje svi relevantni podaci stoje, opet, kršenje člana 58 Ustava Crne Gore?", pitao je Milić.

Crnogorski premijer je odgovorio da ne otimaju, niti napadaju imovinu SPC, već o ovom pitanju razgovaraju već pet godina, te da jedino Vlada može, ako se stvore uslovi, povući ovaj zakon.

"Zašto nije problem da je u Srbiji hram Svetog Save u vlasništvu Srbije 1/1? Zašto onda da manastir Ostrog bude vlasništvo Srpske patrijaršije?! O čemu pričate gospodine Miliću?! Ne može! Ne može! Moramo to da dovedemo u red", poručuje Marković.

On je naveo da procena imovine Crne Gore još uvek završena.

"Tačno je i u pravu ste da ni nakon 10 godina od donošenja Zakona o državnoj imovini, nije uspostavljena jedinstvena evidencija državne imovine", ističe Marković.

Medojević je pozvao Markovića da otvori dosijea tajne policije i vrati imovinu SPC. U diskusiju se uključio i poslanik DF-a Milan Knežević koji je kazao da je Marković optužio njegovu partiju da su dobili nalog od crkve da dižu tenzije.

"A Vi ste gospodine Markoviću, kao i Pažin bili u Cetinjskom manastiru više od mitropolita Amfilohija i dogovarali se o ovom zakonu", tvrdi Knežević.

(Kurir.rs/CDM/S.Đukanović/Foto: AP/Risto Bozović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track