BOJOVIĆ: Vučić je jasno ukazao na položaj Srba u Crnoj Gori!
Foto: Youtube prtscr / Televizija Pljevlja

važna poruka

BOJOVIĆ: Vučić je jasno ukazao na položaj Srba u Crnoj Gori!

Crna Gora -

Od odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ide u privatnu posetu Srbima u Crnoj Gori mnogo je važnije to što je jedan srpski predsednik po prvi put otvoreno i direktno ukazao na nepodnošljiv položaj srpskog naroda u toj državi, smatra Vladislav Bojović, funkcioner crnogorske Demokratske narodne partije.

"Za Srbe u Crnoj Gori to je od ključnog značaja. Režim Mila Đukanovića sprovodi progon nad njima, tako što se progoni srpski jezik, pismo i crkva", rekao je Bojović.

Srbima u Crnoj Gori, kaže, veoma znači što je Vučić sa pozicije prvog čoveka države Srbije podržao srpski narod u njegovoj borbi i najavio snažnu podršku u očuvanju onoga što su temeljne vrednosti srpskog naroda i njegov identitet.

"Moja deca u Pljevljima uče iz knjiga na kojima piše 'crnogorski jezik' i moraju da uče da su Srbi okupatori Crne Gore, što je, naravno, brutalna laž", rekao je on.

Bojović smatra da je veoma bitno to što je Vučić rekao da je cilj režima Mila Đukanovića asimilacija Srba u Crnoj Gori.

"Strateški cilj ovog režima je da nas Srba, na popisu koji će biti održan 2021. godine u Crnoj Gori, bude ispod 15 odsto. Mislim da su to veoma značajne poruke o kojima je po prvi put govorio Vučić", objasnjava Bojović.

Komentarišući izjavu predsednika Vučića da neće dozvoliti da bilo ko napada Srbe, bez obzira gde se oni nalaze, Bojović ističe da je ta poruka ohrabrujuća za srpski narod u Cnoj Gori.

"To su ohrabrujuće, veoma značajne poruke i značajno je što je baš na ovoj konferenciji predsednik Vučić, koji je svakako bio dobrodošao u Crnu Goru, govorio tako otvoreno i direktno o problemima sa kojima se suočava srpski narod u Crnoj Gori i osudio svakog ko vodi ovu vlast i politiku prema Srbima u Crnoj Gori", objašnjava Bojović.

Podsetio je na status Albanaca u Severnoj Makedoniji, koji čine 25 odsto od ukupne populacije u toj zemlji, ali ih, kako je kazao, ima na svim pozicijama u državnoj administraciji, dok Srbe u Crnoj Gori, i pored toga što su 29 odsto stanovništva, nema ni na jednoj funkciji na državnom ili lokalnom nivou.

Srbima u Cnoj Gori mnogo znači podrška zvanične Srbije i podrška Aleksandra Vučića u ovoj borbi za očuvanje istorijske, kanonske, državotvorne pozicije Srpske pravoslavne crkve, ponovio je Bojović.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / Televizija Pljevlja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track