Najnovije vesti

OTAC GOJKO PEROVIĆ NA LITIJI U NIKŠIĆU: Dva meseca čuda Božijeg u Crnoj Gori!
Foto: Kurir/Zoran Šaponjić

odbrana svetinja

OTAC GOJKO PEROVIĆ NA LITIJI U NIKŠIĆU: Dva meseca čuda Božijeg u Crnoj Gori!

Crna Gora

Veličanstven je večeras bio Nikšić. Po kiši koja je lila kao iz kabla opet hiljade i hiljade ljudi u krsnom hodu, sa svećama, ikonama, crkvenim zastavama, molitvama... Svi kao jedan, uz bratsku ljubav, poziv na pokajanje, na praštanje, i da prestanu podele među braćom.

Opet na prostrani glavni trg nije imala gde igla da padne, opet su glavne gradske ulice kojima je prošla litija u odbranu svetinja bila puna ljudi. I opet povici: Ne damo svetinje, ne damo svetinje.

Samo to i ništa više.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Na glavnom gradskom trgu govorio je otac Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije. Mudro, pozivajući na ljubav, na pokajanje, na post, mnogo puta ponovivši da prestanu sve podele među braćom.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

"Mi ih molimo i kumimo poslednjih dvadeset godina da donesu zakon koji će urediti odnose države i crkve, da nema ništa nejasno. To je ono što je u drugim civilizacijama i normalnim državama odavno uređeno. Večeras počinje Vaskršnji post i posle dva meseca čuda Božijeg, tokom kojih kap kiše nije pala a kamoli sneg, gde je Bog zatvorio nebo da bi nas ohrabrio da imamo pravo kao građani da kažemo šta mislimo o zakonu koji se tiče naših svetinja. Bog nas je ohrabrio da slobodno izađemo i dignemo glavu, da pogledamo ljude u oči. Čovek može biti i predsednik i premijer i sudija, a mi u oči možemo da mu kažemo, kao građani koji glasamo i ovoj državi dajemo legitimitet, da smatramo da nešto nije dobro i da treba da bude bolje. Pa kud ćeš veće brige za državu, za našu zajedničku kuću Crnu Goru od toga da se mi borimo da se donesu dobri zakoni" rekao je otac Gojko.

1 / 13 Foto: Kurir/Zoran Šaponjić

"Mi ovo radimo jer smo pismeni, mi znamo da su dva i dva četiri. Ovo radimo i bez ikakve priče, jer nam nešto iz srca i duše govori, i oni naši preci koji su prvi počeli da čitaju Bibliju, ti nam preci ne daju, i ti nam geni ne daju da dozvolimo da neko od crkve napravi državno preduzeće. Sve ima svoj početak i kraj, a svi naši vladari su znali da treba čuvati svetinje, i da one ne zavise od državnih vlasti i njihovih uređenja" rekao je otac Gojko.

Kurir.rs / Z. Šaponjić, Foto: Zoran Šaponjić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track