SAD IM I PATRIJARH PAVLE SMETA: Konkurs povodom Dana patrijarha Pavla nazvali drskim posrbljavanjem dece i opleli po SPC
Foto: Youtube prtscr / AgapeShow

udar na crkvu

SAD IM I PATRIJARH PAVLE SMETA: Konkurs povodom Dana patrijarha Pavla nazvali drskim posrbljavanjem dece i opleli po SPC

Crna Gora -

Likovno-literalni konkurs za decu osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori, sa temom "Naš patrijarh Pavle" koji je raspisala Matica srpska sa Eparhijom Budimljansko-nikšićkom, tamošnji režimski mediji nazvali su "pokušajem posrbljavanja dece".

Naime, pre desetak dana, prilikom raspisivanja konkursa, naglašeno je da će najbolji radovi biti izloženi u okviru Dana patrijarha Pavla u Parohijskom domu u Nikšiću, 29. marta ove godine.

Najpre je konkurs nazvan "drskom provokacijom" jer u klupama crnogorskih škola sede deca različitih vera i nacija, da bi se potom došlo što do onoga što je pravi razlog osporavanja a to su litije koje poslednjih meseci organizuje SPC, a povodom spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

foto: Maticasrpskacg.org

"Imajući u vidu da se upravo preko SPC već dva meseca organizuju protesti protiv Zakona o slobodi veroispovijesti, koji su duboko politički obojeni i usmereni na rušenje građanskog koncepta crnogorske države, zvanično obaveštenje o konkursu posvećenom srpskom patrijarhu, teško da se može shvatiti bilo kako dugačije osim kao novi pokušaj provokacije i “vrbovanja najosetljivijih delova društva-dece", navodi se u tekstu.

Međutim, jako brzo se od "pokušaja posrbljavanja dece" došlo do toga da im zapravo smeta što u litijam aveć učestvuje veliki broj dece zajedno sa svojim porodicama. Tu se Srpska pravoslavna crkva optužuje da "zloupotrebljava decu uu pokušaju odbrane srpskih interesa", kao i za "verski fanatizam".

Kurir.rs, Foto: Youtube prtscr / AgapeShow

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track