ISPRAVKA Neutemeljene tvrdnje da lek protiv korone leži na morskom dnu u Crnoj Gori
Ilustracija, Foto: Profimedia

neverovatno istraživanje

ISPRAVKA Neutemeljene tvrdnje da lek protiv korone leži na morskom dnu u Crnoj Gori

Crna Gora -

Naslovi u kojima se tvrdi da se lek za koronavirus nalazi u Crnoj Gori, predstavljaju dezinformaciju.

Naime, i našo portal je preneo tekst u kome se navodi izjava nemačkog profesora Herman Erlih koji se, zajedno sa grupom naučnika u toj zemlji, bavi ispitivanjem lekovitosti morskih sunđera i njihovim antibakterijskim dejstvima i pozitivnim uticajima u medicinske svrhe.

"Profesor doktor Herman Erlih sa Bergakademije Frajberg iz Nemačke kaže da Crna Gora u svom podmorju ima izvanredne mogućnosti za proizvodnju prirodnog antivirusnog i antibakterijskog leka, koji se može dobiti iz "zlatnog sunđera", a smatra da je on efikasan i u borbi protiv koronavirusa.

Odgovarajući na pitanje da li supstance iz ovih sunđera mogu da leče zaražene od koronavirusa, Erlih je odgovorio da mogu. On kaže da u Jadranu raste sunđer koji ima izuzetnu sposobnost da se odbrani od bakterija i virusa, među kojima su i RNA virusi kao što je SARS Cov-2.

On ističe da u Crnoj Gori postoji rezervoar gde se on uspešno veštački gaji na jednoj podvodnoj parceli, gde ga stručnjaci iz Frajberga proučavaju sa kolegama iz Instituta za biologiju mora i farmakolozima sa Univerziteta Drezden", stajalo je u spornom tekstu.

Naime, naučnici širom sveta mesecima rade na pronalaženju pravog leka i pripremi vakcine protiv korone, pa se istražuju i jedinstvena svojstva Aplysina aerophoba, vrste morskog sunđera koja prirodno proizvodi antivirusne supstance. Oni su uspeli da izdvoje veće količine supstance, koja bi se mogla koristiti u kliničkim ispitivanjima na patogen koji izaziva COVID-19.

Međutim, mogućnost da se bioaktivna supstanca izolovana iz ovih sunđera klinički testira kao potencijalni lek za COVID-19 još je veoma daleko od leka za ovo oboljenje koji su najavili neki mediji.

Ono što zasigurno nije tačno su navodi da se morski sunđeri koje testiraju nemački naučnici nalaze isključivo u Crnoj Gori. Na sajtu ‘’Svjetski registar morskih vrsta’’ možete lako doći do tačne informacije.

Morski sunđer Aplysina aerophoba nalazi se u Jadranskom moru, najvećem delu Zapadnog i Severnog Mediterana, i u vodama Atlantika uz obale Zapadne Afrike.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Kurir.rs/Dnevne novine/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track