GRADONAČELNIK BUDVE SMENJEN U HOTELU: Odbornici DPS nisu mogli da uđu u opštinu, sednicu održali u apartmanu
Foto: Screenshot

previranja

GRADONAČELNIK BUDVE SMENJEN U HOTELU: Odbornici DPS nisu mogli da uđu u opštinu, sednicu održali u apartmanu

Crna Gora -

U SO Budva nije, kako je bilo najavljeno, održana sednica Skupštine koju je sazvala opozicija koja tvrdi da ima većinu i pravo po statutu da to uradi. Pošto im je bilo onemogućeno da uđu u lokalni parlament, odbornici su otišli do sale apartmana "Limun" na Slovenskoj plaži i tu su održali sa koje je proglašena smena vlasti.

Opozicioni odbornici, njih 17, tako su izglasali smenu gradonačelnika Budve Marka "Bata" Carevića (blok stranaka Demokratski front, prosrpski orijentisan) i celog opštinskog rukovodstva. Oni su za v.d. gradonačelnika izabrali Vladimira Bulatovića iz Crnogorske stranke.

Opoziciju u ovom crnogorskom primorskom gradu čine Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića i još nekoliko partija, koje su se udružile u cilju da smene lokalno rukovodstvo grada. U tome im je pomogao i "otcepljeni" odbornik Stevan Džaković, koji je bio meta napada nezadovoljne grupe građana i doskorašnjih političkih saboraca, koji su ga optužili za "izdaju", "prodaju" i slično.

MONDO javlja da prilaz hotelu u kom je održana sednica obezbeđuje veliki broj policajaca u civilu, ali da osim novinara, ispred hotela nema okupljanja.

Odbornici predvođeni DPS-om ranije danas su došli do lokalne skupštine, ali im nije uspelo da u nju uđu.

Naime, predsednik budvanskog parlamenta Krsto Radović (Demokratska Crna Gora) kao što je i obećao, na skupštinskim vratima sačekao je novoformiranu većinu od 17 odbornika. Radović im je poručio da nemaju legitimitet da održe sednicu i uđu u salu i Skupštine.

Prethodno je Odbornica Crnogorske Anđela Ivanović zatražila od Radovića da im dozvoli održavanje sednice, što je on odbio navodeći da je sednica nezakonito sazvana, te da mogu održavati svoje skupove.

On im je poručio i da je po statutu grada sednica zakazana za 29. jul i da tek tada može da se raspravlja o njihovim zahtevima.

Posle obraćanja Radovića, odbornici opozicije su napustili Skupštinu. Potom su otišli u budvanski hotel.

Nasilnih pokušaja da se uđe u lokalni parlament nije bilo.

Radović je ranije upozorio odbornike opozicije da će krivično odgovarati ako pokušaju nasilno da uđu u salu i održe, kako on kaže, nezakonito sazvanu sednicu. Takođe, rekao je i da će skupštinska sala biti zaključana.

Podsećamo, prošle nedelje dogodili su se incidenti ispred šatora koji je bio privremeno postavljen kako bi se u njemu održala sednica lokalne skupštine, a uz poštovanje zdravstvenih mera zbog epidemije korona virusa.

Inače, dve političke strane se međusobno optužuju za koruciju i nemar, a račun SO Budva je u blokadi.

Kurir.rs/Mondo.rs Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track