Najnovije vesti

DRITAN ABAZOVIĆ OBJASNIO ZAŠTO NEĆE BITI UKINUT SPORNI ZAKON: Biće izmenjen, ta priča je rešena
Foto: EPA/Boris Pejović

postoji dogovor

DRITAN ABAZOVIĆ OBJASNIO ZAŠTO NEĆE BITI UKINUT SPORNI ZAKON: Biće izmenjen, ta priča je rešena

Crna Gora

"Ljudi koji treba da se dogovore oko Zakona o slobodi veroispovesti su se već sve dogovorili. To će biti rešeno za pet minuta. Zakon nećemo povlačiti jer to nije praktično i to je jedini razlog. Biće izbačeni svi sporni članovi, što je u interesu svih, pa i crkve" kaže Dritan Abazović, lider Građanskog pokreta URA.

"Ne treba nam javna polemika. Pokušavamo da se dogovorimo s članovima Demokratskog fronta i sa ostalim strankama u koaliciji koje su okupljene oko Zdravka Krivokapića. Optimista sam i mislim da ćemo vrlo brzo naći rešenje i dogovoriti se. To je ono što građani očekuju od nas. Moram da naglasim da su naši stavovi vrlo jasni i jednostavni. Oko Zakona o slobodi veroispovesti smo se dogovorili s crkvom i to nam je najvažnije. U potpunosti podržavam Krivokapića i među nama nema konflikata, što je najbitnije. Cela priča sa zakonom je gotova - rešena", naglašava Abazović.

Zakon će biti promenjen, kaže lider pokreta URA, jer je to proceduralno najkraći put.

foto: EPA/Boris Pejović

"Ako bismo išli u novi zakon, izgubili bismo godinu dana. To bi značilo da moraju da se okupe sve verske zajednice, da sednu zajedno i dogovore se, da se formiraju ekspertski timovi i da pišu novi dokument. To bi potrajalo više od godinu dana. Ovako ćemo ovaj postojeći zakon promeniti, pa ako bude nezadovoljnih, onda neka piši novi. Ovaj Zakon nije uopšte loš, samo sadrži sporne članove, koje ćemo izbaciti. Postoje četiri sporna člana koja se tiču imovine, a sve ostalo je o nekim registracijama i stvarima koje su nebitne. Kad izbacimo te problematične članove, koji su vezani za imovinu, dobijamo prihvatljiv zakon i rešenje koje svima odgovara. Ukoliko i posle bude onih kojima se to ne sviđa, za godinu ili godinu i po dana mogu da donesu novi zakon", kaže Abazović.

foto: Profimedia / Savo Prelević / AF

Komentarišući medijske navode da neslaganje između pokreta URA i dela koalicije Za budućnost Crne Gore nije izazvao Zakon o slobodi veroispovesti, nego podela resora, Abazović kaže:

"Ne želim da odgovaram na raznorazne naslove u medijima i da se prepucavam. Potpuno je sada nebitno koju ću ja funkciju dobiti, oni kojima su samo funkcije bitne neka se zadovoljavaju titulama. Treba što pre formirati vladu i to je sada jedino važno", naglašava Abazović za Novu.

Podsetimo, predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je poziv na konsultacije o mandataru za sastav Vlade Crne Gore, nosiocima lista koalicija: “Za budućnost Crne Gore” Zdravku Krivokapiću, “Mir je naša nacija” Aleksi Bečiću i “Crno na bijelo” Dritanu Abazoviću. Termin predviđen za konsultacije je četvrtak, 8. oktobar u 11 sati, a nakon toga, predsednik će predlog, u skladu sa Ustavom, dostaviti Skupštini Crne Gore.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...