GOVORIO NA SAHRANI AMFILOHIJA

KRIVOKAPIĆ PORUČIO: Odlazak mitropolita žrtva i zalog naše budućnosti! Pogledaj još jednom na narod svoj, vladiko (VIDEO)

Crna Gora -

Odlazak mitropolita je žrtva i zalog naše budućnost, a njegovo delo putokaz i naše obaveze, rekao je mandatar crnogorske vlade Zdravko Krivokapić u obraćanju na odru mitropolita Amfilohija.

Poručio je da je ova sahrana i današnji dan "litija svih dosadašnjih litija, koje su se slile iz svija krajeva, a koju i danas predvodi mitropolit".

Sabrao nas je oko odra, kazao je, da bismo iskazali jedinstvo i ljubav.

"Pogledaj još jednom na narod svoj, vladiko", pozvao je Krivokapić i istakao da je za ovaj prolazni zemaljski trenutak za Amfilohija bila najvažnija - iskrenost i istina.

Zato, kazao je, njegove reči tako gromko odzvanjaju i čuju se daleko.

Primetio je i da je mitropolit, iako je vaskrsao Crnu Goru, doživeo da od svog naroda trpi muke.

foto: Tanjug Printscreen

Krivokapić je rekao da je svaki susret sa mitropolitom bio radosta i učenje, ali je posebno pomenuo njihov susret u ponoć 30. avgusta, dan kad su održani parlamentarni izbori.

Rekao je da će taj mitropolitov zagrđaj pamtiti i nositi do, kako je kazao, "svoje potonje ure".

Istakao je i da je mitropolit sebe izgradio vrlinama, a da je svojim monašanjem postao "Hristov vojnik, koji nijednom nije bio demobilisan".

Odlazak mitropolita, kazao je Krivokapić, je gubitak za narod, ali i za svo vaseljensko pravoslavlje.

Rekao je i da je mitropolit sada rame uz rame sa svetim Petrom cetinjskim i Petrom Drugim Petrovićem Njegošem, pa će se, kazao je, ubuduće u Crnoj gori slaviti tri jerarha i to tri dana.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track