BADNJI DAN U CRNOJ GORI: SPC i CPC u odvojenim obredima na Cetinju, Krivokapić u Nikšiću, a ovako je bilo na Ranču (VIDEO)
Foto: Printscreen

tradicija

BADNJI DAN U CRNOJ GORI: SPC i CPC u odvojenim obredima na Cetinju, Krivokapić u Nikšiću, a ovako je bilo na Ranču (VIDEO)

Crna Gora -

Kao što su iz Mitropolije crnogorsko primorske najavili da će badnjake nalagati bez svečanosti i u prisustvu malog broja vernika, zbog epidemiološke situacije, tako su i uradili u Nikšiću, gde je nalaganju badnjaka prisustvovao predsednik Vlade, Zdravko Krivokapić.

Episkop budimljansko nikšićki Joanikije je u besedi, nakon što su badnjaci naloženi, kazao da je ove godine to urađeno skromno, ali da je Božić takav praznik "da nam i ne treba premnogo".

"Treba nam da proslavimo bogomladenca Hrista i njegov dolazak u ovaj svet, da mu se poklonimo kao Bogu i spasitelju našem, da mu prinesemo badnjake, slamu i našu ljubav, zato što je Gospod primio našu skromnost. Nije tražio carske palate niti velike skupove, nego je u najvećoj skromnosti došao u ovaj svet da nas uzdigne u slavu i radost i večno carstvo", kazao je episkop Joanikije.

Slično je bilo i u drugim mestima širom Crne Gore. Petnaesti put po redu, badnjaci su nalagani kod crkve Sretenja Gospodnjeg na Ranču.

Badnji dan, Crna Gora, Ranče
foto: Privatna Arhiva

Tačno u podne badnjake su nalagali Darko, Milan i Krsto, svi iz Ranča.

Nalaganju badnjaka prisustvovali su meštani Ranča.

Badnji dan, Crna Gora, Ranče
foto: Privatna Arhiva

Sa druge strane, vernici i pristalice Crnogorske pravoslavne crkve naložili su badnjake na cetinjskom trgu.

Oni su uglavnom nosili crnogorska obeležja, crnogorske zastave i grbove. Sa bine koja je bila postavljena na trgu puštene su crnogorske patriotske pesme.

Ispred Cetinjskog manastira bilo je vernika Srpske pravoslavne crkve koji su se razišli nakon loženja badnjaka.

Badnjak, Cetinje
foto: Printscreen/Vijesti.me

Vladika Kiril čestitao je Badnje veče i Božić okupljenim vernicima. Poručio je da Crkva ne deli ljude po nacionalnostima, već da se pokajanjima sjedine u novu zajednicu.

Oko manastira je bila postavljena metalna ograda a u blizini je bilo i nekoliko policijskih auta.

Krivokapić: Neka Božić donesu novi početak i preporod Crne Gore

U ime 42. sastava Vlade Crne Gore i u svoje lično ime, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori čestitam Božić, dan rođenja Hristovog i veliki hrišćanski praznik, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

“Radost Božića je radost svih nas i moje iskrene želje su da mir caruje našim srcima, domovima i celom Crnom Gorom”, istakao je on.

Prema njegodim rečima, Božić okuplja porodicu, kumove, prijatelje i sve ljude dobre volje, bez obzira na njihovu versku i nacionalnu pripadnost.

“U vremenu zdravstvene i ekonomske krize, mir, sloga i jednistvo, uz puno poštovanje i uvažavanje svih različitosti koje krase Crnu Goru, jedini su put ka boljitku. Nek nam Božić i novo leto Gospodnje donesu novi početak i preporod Crne Gore. Mir Božiji, Hristos se rodi”, poručio je Krivokapić.

Kurir.rs/Tanjug/PV informer/CDM/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja