Najnovije vesti

SEČA KADROVA U POLICIJI CRNE GORE ZBOG VELJE NEVOLJE: Prvi leti strah i trepet Zoran Lazović!
Foto: Youtube prtscr / Vijesti online, Kurir / Zorana Jevtić

veliki rezovi

SEČA KADROVA U POLICIJI CRNE GORE ZBOG VELJE NEVOLJE: Prvi leti strah i trepet Zoran Lazović!

Crna Gora
22:49h

Policija u Crnoj Gori sklanja kadrove koji se dovode u vezu sa Belivukom, a javnost najviše interesuje da li je među onima koji napuštaju važna mesta u policiji i šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zoran Lazović označen kao šef Velje Nevolje.

Vršilac dužnosti direktora policije Crne Gore Zoran Brđanin saopštio je da Služba za ljudske resurse, kadrovske i pravne poslove završava pravilnik o sistematizaciji radnih mesta, u kojem neće biti mesta za mnoge pomoćnike, načelnike i šefove tajne policije.

O promeni pravilnika on je obavestio sadašnji policijski rukovodeći kadar, posebno sve pomoćnike direktora Uprave policije (UP), koji već naredne sedmice verovatno neće više biti na tim funkcijama. 

Zoran Brđanin
foto: Youtube prtscr

Javnost i poslanički klub Demokratskog fronta najviše interesuje da li je među onima koji napuštaju važna mesta u policiji i šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zoran Lazović. 

Zoran Lazovic
foto: Youtube prtscr / Vijesti online

Za Lazovićev odlazak posebno je zainteresovan potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, koji danima poručuje da je Lazovićeva smena prioritet, „ukoliko sam ne napusti funkciju”.

S druge strane, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je da je šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović najbolji policajac na Balkanu i da će, ako bude smenjen, taj Sektor izgubiti inspiratora za borbu protiv kriminala. 

Katnić negira da je Lazović bio šef Veljku Belivuku, kako trvdi jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić. Tužilac je izjavio da je plan "kriminalaca iz Srbije" bio da pošalju Veljka Belivuka u Crnu Goru "da bude ubijen".

"Tom policajcu crtaju metu na čelo i to nije prvi put", rekao je Katnić i dodao da je čuo da je neko drugi Belivukov šef, ali da neće da priča o tome. 

Veljko Belivuk, Velja Nevolja
foto: Zorana Jevtić

Novim aktom o sistematizaciji, kako tvrdi dnevnik „Dan”, svi policijski funkcioneri biće neraspoređeni.

"Aktom o sistematizaciji, ako se s tim slože predstavnici vlade, doći će do spajanja SBPOK-a Zorana Lazovića i Sektora kriminalističke policije, kojim rukovodi Enis Baković, čime će automatski biti ukinuta radna mesta dvojice pomoćnika", navodi ovaj izvor. 

Za ovakvo rešenje vlada se odlučila nakon što se uverila da, kako piše ovaj list, Lazović i Baković nisu "voljni da sami napuste te funkcije, pa je ovo jedino i najbrže zakonsko rešenje i način da se Lazović spreči da eventualnim žalbama odlaže svoju smenu”.

"Osim ukidanja radnih mesta za dvojicu pomoćnika, aktom o sistematizaciji svi funkcioneri Uprave policije će biti neraspoređeni, od komandira i pomoćnika, do načelnika centara i odeljenja bezbednosti”, piše „Dan”. Takođe se navodi i da će, kako celi sistem u Upravi policije ne bi bio paralisan, svi oni, osim Lazovića i Bakovića, ostati na svojim radnim mestima i obavljati redovne aktivnosti nekoliko dana, dok ne dobiju rešenja o novom rasporedu. U novom sektoru, koji će se sastojati od SBPOK-a i kriminalističke policije, biće imenovan novi pomoćnik.

List piše i da će akt o sistematizaciji biti ekspresno završen do kraja sedmice, a da će već u toku naredne nedelje Brđanin imenovati svoje najbliže saradnike, a potom i načelnike centara bezbednosti.

Kabinet premijera Zdravka Krivokapića izabrao je Brđanina za v. d. direktora Uprave policije. Da bi obavljao dužnost direktora u punom mandatu, vlada mora sačekati izjašnjavanje Skupštine, iako ono za njih nije obavezujuće.

Prema saznanjima lista Politika, vlada je skupštinskom Odboru za bezbednost i odbranu uputila predlog da se Brđanin izabere za direktora Uprave policije, ali to skupštinsko telo nema rok u kojem bi moralo da zakaže sednicu i raspravlja o predlogu vlade. Odborom predsedava Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, čija se koalicija javno protivi izboru Brđanina za šefa policije.

Kurir.rs / Mondo,    Foto: Zorana Jevtić, Youtube prtscr / Vijesti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...