ŠEF CRNOGORSKOG ANB ODAO TAJNE NA SEDNICI Medojević: Ugrozio je nacionalnu bezbednost
Foto: Youtube/Za budućnost Kotora

skandal

ŠEF CRNOGORSKOG ANB ODAO TAJNE NA SEDNICI Medojević: Ugrozio je nacionalnu bezbednost

Crna Gora -

Vršilac dužnosti šefa crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejan Vukšić odao je danas članovima skupštinskog Odbora za bezbednost tajne podatke zbog čega opozicija ali i deo nove parlamentarne većine traže njegovu smenu.

Potpredsednik Vlade i šef svih službi bezbednosti Dritan Abazović potvrdio da je Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka.

"Razgovaraću s njim o tome", rekao je Abazović i dodao da su pročitali dokumenta i tajne podatke.

Abazović je danas saslušan o slučaju poznatom kao Simijanović pred Odborom, a sednica je bila zatvorena za javnost.

Članovi Odbora iz opozicije ali i dela parlamentarne većine saopštili su danas da je v.d. šefa Agencije za nacionalnu bezbednost okrio tajne podatke na današnjoj sednici i zatražili njegovu smenu.

"Vukšić je objavljivanjem tajnih informacija koje su u posedu ANB-a, na osnovu međunarodnih bezbednosnih protokola, dobijeni od obaveštajnih službi drugih država, članica NATO, ugrozio nacionalnu bezbednost, doveo u pitanje tajnost međunarodnih operacija, ugrozio bezbednost i operativaca ANB-a i rezidenata službi drugih država", rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević foto: Youtube prtscr / Pokret za Promjene

Medojević tvrdi da se radi o operativnim linijama rada za međunarodni terorizam i ekstremizam i organizovani kriminal, koji su, kako navodi, i najveći bezbednosni izazovi za Crnu Goru kojoj je neophodna pomoć stranih partnerskih službi.

"Ovaj skandalozni i očigledno namerni potez Vukšića, ne može se tretirati kao plod neznanja i nesnalaženja, već kao dobro osmišljen i planiran akt subverzije sa ozbiljnim posledicama po nacionalnu bezbednost", ocenio je Medojević i dodao da Vukšić odmah treba da bude smenjen.

Lider opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da je Vukšić odao tajne podatke jedne obaveštajne agencije države članice NATO-a, čime je prekršio Zakon o tajnosti podataka. Time je, kako je naveo, kompromitovan rad Agencije, njen ugled i poverenje.

Odbor je danas saslušao Abazovića o slučaju poznatom kao Simijanović. Taj slučaj je otkrila podgorička Pobjeda a odnosi se sa njegove kontakte sa lažnim diplomatom Stevanom Simijanovićem, koji se infiltrirao u državni vrh a za koga se ispostavilo da radi za neke obaveštajne službe.

Abazović je i danas rekao da je taj slučaj predimenzioniran.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track