Najnovije vesti

ŠEF CRNOGORSKOG ANB ODAO TAJNE NA SEDNICI Medojević: Ugrozio je nacionalnu bezbednost
Foto: Youtube/Za budućnost Kotora

skandal

ŠEF CRNOGORSKOG ANB ODAO TAJNE NA SEDNICI Medojević: Ugrozio je nacionalnu bezbednost

Crna Gora

Vršilac dužnosti šefa crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejan Vukšić odao je danas članovima skupštinskog Odbora za bezbednost tajne podatke zbog čega opozicija ali i deo nove parlamentarne većine traže njegovu smenu.

Potpredsednik Vlade i šef svih službi bezbednosti Dritan Abazović potvrdio da je Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka.

"Razgovaraću s njim o tome", rekao je Abazović i dodao da su pročitali dokumenta i tajne podatke.

Abazović je danas saslušan o slučaju poznatom kao Simijanović pred Odborom, a sednica je bila zatvorena za javnost.

Članovi Odbora iz opozicije ali i dela parlamentarne većine saopštili su danas da je v.d. šefa Agencije za nacionalnu bezbednost okrio tajne podatke na današnjoj sednici i zatražili njegovu smenu.

"Vukšić je objavljivanjem tajnih informacija koje su u posedu ANB-a, na osnovu međunarodnih bezbednosnih protokola, dobijeni od obaveštajnih službi drugih država, članica NATO, ugrozio nacionalnu bezbednost, doveo u pitanje tajnost međunarodnih operacija, ugrozio bezbednost i operativaca ANB-a i rezidenata službi drugih država", rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević foto: Youtube prtscr / Pokret za Promjene

Medojević tvrdi da se radi o operativnim linijama rada za međunarodni terorizam i ekstremizam i organizovani kriminal, koji su, kako navodi, i najveći bezbednosni izazovi za Crnu Goru kojoj je neophodna pomoć stranih partnerskih službi.

"Ovaj skandalozni i očigledno namerni potez Vukšića, ne može se tretirati kao plod neznanja i nesnalaženja, već kao dobro osmišljen i planiran akt subverzije sa ozbiljnim posledicama po nacionalnu bezbednost", ocenio je Medojević i dodao da Vukšić odmah treba da bude smenjen.

Lider opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da je Vukšić odao tajne podatke jedne obaveštajne agencije države članice NATO-a, čime je prekršio Zakon o tajnosti podataka. Time je, kako je naveo, kompromitovan rad Agencije, njen ugled i poverenje.

Odbor je danas saslušao Abazovića o slučaju poznatom kao Simijanović. Taj slučaj je otkrila podgorička Pobjeda a odnosi se sa njegove kontakte sa lažnim diplomatom Stevanom Simijanovićem, koji se infiltrirao u državni vrh a za koga se ispostavilo da radi za neke obaveštajne službe.

Abazović je i danas rekao da je taj slučaj predimenzioniran.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...