BRITANSKA FREGATA STIGLA U CRNU GORU: Ratni brod uplovio u luku Bar VIDEO
Foto: Printscreen Twitter/UK in Montenegro

jAČANJE SARADNJA DVE ZEMLJE

BRITANSKA FREGATA STIGLA U CRNU GORU: Ratni brod uplovio u luku Bar VIDEO

Crna Gora -

Fregata britanske Kraljevske ratne mornarice HMS "Ričmond” (F-239) uplovila je jutros u Luku Bar i boraviće u poseti Crnoj Gori do 9. juna. Kako je saopšteno iz Ambasade Velike Britanije, cilj posete britanske fregate jeste dalje jačanje saradnje dve zemlje, prenosi portal CdM.

HMS Ričmond F-239
foto: Printscreen Twitter/UK in Montenegro

Tokom boravka broda u Luci Bar biće organizovano više bilateralnih aktivnosti, uključujući i proslavu rođendana kraljice Elizabete Druge . Tim povodom, u Crnu Goru će doputovati i britanska državna ministarka za pitanja odbrane Anabel Goldi, koja će imati nekoliko sastanaka sa najvišim državnim zvaničnicima. Fregata "Ričmond“ je deo CSG grupe, udarne borbene grupe nosača aviona.

“Tokom sledećih sedam meseci, ova grupa će sarađivati sa saveznicima i partnerima na odbrani zajedničkih interesa i međunarodnog poretka. Ona okuplja različite snage: diplomatske, vojne, ekonomske i kulturne elemente, kako bi se povećala opšta sigurnost i životni standard, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i širom sveta”, navedeno je u saopštenju britanske ambasade. Najavljeno je da će grupa preći više od 26.000 nautičkih milja i posetiti više od 40 zemalja širom sveta.

HMS Ričmond F-239
foto: Printscreen Twitter/UK in Montenegro

Grupa se sastoji od devet brodova, 32 aviona i gotovo 4.000 članova posade. Poseta britanske fregate realizuje se u okviru Plana bilateralne saradnje između ministarstava odbrane Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track