ISPRAVKA TVRDNJE DA JE CILJ POPISA U CG DA SE SMANJI BROJ SRBA SU NEUTEMELJENE
Foto: eFesenko / Alamy / Alamy / Profimedia

ISPRAVKA TVRDNJE DA JE CILJ POPISA U CG DA SE SMANJI BROJ SRBA SU NEUTEMELJENE

Crna Gora -

Kurir.rs preneo je izjave i strahovanja srpskih političara da je namera popisa u Crnoj Gori "smanjenje" ili "istrebljenje" Srba u ovoj zemlji, ali u svojoj analizi Raskrinkavanje.me nas upozorava da ove činjenice nisu utemeljene.

Tvrdnje da predsednik Crne Gore Milo Đukanović namerava da spusti popisom Srbe ispod 20 odsto, a sve kako bi Crnogorci prešli 50 odsto da bi mogao da kaže da je Crna Gora dominantno država Crnogoraca, ne stoje i nemaju utemeljenje, piše ovaj portal, pozivajući se na nedavna istraživanja CEDEM-koja su pokazala da, ukoliko bi u ovom trenutku bio održan popis, 45 odsto građana bi se izjasnilo kao Crnogorci, a 30 odsto kao Srbi. Takvi su bili rezultati popisa iz 2011. godine – Crnogoraca 45 odsto, a Srba 28,7 odsto.

Takođe, situacija sa kašnjenjem budžeta, uslovila je odlaganje popisa, a situaciju osim budžeta i neusvajanja zakona o popisu stanovništva, komplikuje i činjenica da su naredne tri godine izborne, u kojima međunarodni standardi ne preporučuju organizovanje popisa. Zbog toga se kao jedini logičan termin za realizaciju popisa nameću poslednji mjeseci ove (2021) godine, piše Raskrinkavanje.me i sve tvrdnje o navodnoj skrivenoj nameri da se broj Srba popisom smanji karakterišu kao teorije zavere.

Pročitajte celu analizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track