USTOLIČENJE MITROPOLITA JOANIKIJA ZAKAZANO ZA 4. SEPTEMBAR NA CETINJU: Svečanom činu prisustvovaće i patrijarh Porfirije
Foto: Youtube prtscr / Ostrog Tv studi

U Podogorici održan sastanak

USTOLIČENJE MITROPOLITA JOANIKIJA ZAKAZANO ZA 4. SEPTEMBAR NA CETINJU: Svečanom činu prisustvovaće i patrijarh Porfirije

Crna Gora -

Ustoličenje Mitropolita Joanikija će se obaviti 4.septembra na Cetinju saznaje portal Borba.me od izvora iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Naime, u Podgorici je juče održan sastanak Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore, a tema je bila upravo ustoličenje Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija za čije će aktivnosti biti zadužen Odbor za ustoličenje.

Ustoličenju će prisustvovati i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Podsećanja radi, mitropolit Joanikije izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog na Saboru Srpske pravoslavne crkve u Beogradu u maju.

Procedura ustoličenja je takva da će patrijarh Porfirije, kako to nalažu crkveni običaj i pravila, vladiku Joanikija uvesti u tron cetinjskih mitropolita.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije sastali su se prošli put na Kosovu, prilikom obekežavanja godišnjice Kosovske bitke. Tada su posetili Manastir Gračanicu i Gazimestan.

Procedrura ustoličenja je vekovni običaj, a prisustvom srpskog patrijarha su ustoličeni svi crnogorski mitropoliti u poslednjih 100 godina, zetski mitropoliti od osnivanja Zetske eparhije i kasnije Cetinjske mitropolije. Nijedan mitropolit cetinjski nije uveden u tron niti hirotonisan bez blagoslova pećkog patrijarha. Na ustoličenju se očekuje, pored patrijarha, prisustvo i drugih arhijereja SPC.

Kurir.rs/Borba.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja