Najnovije vesti

NOVE MERE U CRNOJ GORI: U tržne centre i ugostiteljske objekte samo sa kovid potvrdom, na proslavama do 50 ljudi
Foto: EPA / Boris Pejović

pooštrene epidemiološke mere

NOVE MERE U CRNOJ GORI: U tržne centre i ugostiteljske objekte samo sa kovid potvrdom, na proslavama do 50 ljudi

Crna Gora
11:57h

Crnogorska vlada pooštrila je epidemiološke mere koje će biti na snazi od 25. septembra do 8. oktobra.

Nacionalna digitalna kovid potvrda izdaje se odmah posle primanja druge doze vakcine i od tog trenutka će biti validna, odnosno - više ne mora da se čeka 14 dana od kompletne vakcinacije, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na današnjoj pres konferenciji.

Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna kovid potvrda je uslov i za ulazak u: poslovne centre, poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta, objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih.

Vlasnici, korisnici i upravljači tih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje tih mera.

Broj prisutnih osoba na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti poseduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

Nacionalna digitalna kovid potvrda je validna samo ukoliko osoba ispunjava jedan od propisanih uslova: da je u celosti vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije, da osoba poseduje negativan PCR test na kovid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana, ili da poseduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Od 9. oktobra potvrda uslov i za mega i hipermarkete

Galić je najavio da će za 14 dana, od 9. oktobra, Nacionalna digitalna kovid potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track